02 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ; ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ; Αδειάζει τον Ερντογάν ο Τραμπ – Στη γωνία η Τουρκία

[Που είναι όλοι αυτοί οι δημοσιοκάφροι που μας έλεγαν ότι ο Τραμπ θα μας παραδώσει στην Τουρκία και μας ζάλιζαν τα παπάρια με κάποιον λομπίστα της Τουρκίας που θα έκανε σύμβουλό του κ.λπ. Στα παπάρια μου το τείχος και οι απαγορεύσεις εισόδου σε μουσουλμάνους λάθρο... εγώ θέλω ο Τραμπ να πιέσει την Τουρκία και να της δείξει ποια είναι τα όριά της και μέχρι στιγμής αυτό κάνει... οπότε ΖΗΤΩ Ο ΤΡΑΜΠ προς το παρόν]

Είναι δυο ειδήσεις που μάλλον πέρασαν στα... ψιλά, αλλά δείχνουν σαφώς τις προθέσεις της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ. Τι δείχνουν; Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί πολιτική που βάζει την Τουρκία στο περιθώριο.
Ως τώρα δεν περιλαμβάνει στην ατζέντα του τον Ερντρογάν την ώρα που εξοπλίζει τους Κούρδους και συμφωνεί με τη Σαουδική Αραβία για δημιουργία “ασφαλών ζωνών” οι οποίες μάλλον περιλαμβάνουν τις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων!


Η πρώτη είδηση ήρθε από το γαλλικό πρακτορείο, όπου ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο οποίο σημαντικότατο ρόλο, ειδικά σε ό,τι αφορά μάχιμες μονάδες, παίζουν οι Κούρδοι της Συρίας.

Όπως είπε ο Talal Sello η αμερικανική υποστήριξη αναβαθμίστηκε από την αποστολή πυρομαχικών και ελαφρού οπλισμού στην αποστολή για πρώτη φορά τεθωρακισμένων οχημάτων. Η αναβάθμιση ήρθε αμέσως μετά την αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ, με την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δεύτερη είδηση ήρθε από τα επίσημα διπλωματικά “κανάλια” που πληροφορούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν για τη δημιουργία "ασφαλών ζωνών” για τους πρόσφυγες στη Συρία.

Η δημιουργία τέτοιων ζωνών στο έδαφος της Συρίας με την παρέμβαση ΗΠΑ δεν μπορεί να συμβεί ούτε στις περιοχές που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους τζιχαντιστές, ούτε όμως και στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ. Έτσι μένουν οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά κυρίως της χώρας. Οι περιοχές αυτές όμως εφάπτονται των ημιαυτόνομων περιοχών των Κούρδων στο Ιράκ και έτσι μοιάζει να διαμορφώνεται μια κατάσταση που οδηγεί σε αυτονόμηση και αυτών των περιοχών, γεγονός που με τη σειρά του θα σημάνει τη δημιουργία μιας ευρύτατης ελεύθερης περιοχής για τους Κούρδους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Είναι μια προοπτική που ούτε να σκέφτεται δεν θέλει η Άγκυρα, όμως ακόμη και εάν υπάρχουν σκέψεις και φόβοι για το καθεστώς Ερντογάν η άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς το παρόν τηρεί παγερά αδιάφορη στάση. Ο Ερντογάν, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα επαφών του Ντόναλντ Τραμπ που φαίνεται να έχει αποκλείσει την Τουρκία από την ατζέντα των ΗΠΑ στην περιοχή.