11 Φεβρουαρίου 2017

ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ! Αλωνίζει το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο-Απλά παρακολουθεί το ΠΝ

Ήδη από χθες το απόγευμα πλέει στην περιοχή βορειοανατολικά της Άνδρου, το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος σκάφους «Τσεσμέ», με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε του κίνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο πολύ κακός καιρός στο κεντρικό Αιγαίο και η ανοιχτή θάλασσα δεν καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για ουσιαστική δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ», το οποίο για τις περισσότερες ώρες από την έξοδό του στο Αιγαίο παραμένει ασυνόδευτο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Βάσει της αρχής της αναλογικότητας, το «Τσεσμέ» δεν παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο –ωστόσο– παραμένει σε επιφυλακή. Εφόσον το «Τσεσμέ» συνοδευθεί και από πολεμική μονάδα, τότε αναλόγως θα κάνει την παρουσία του στην περιοχή και ελληνικό πλοίο.

Καθαυτή η δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ» δεν θεωρείται a priori ανησυχητική από τις ελληνικές αρχές, δεδομένου ότι συμβαίνει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και είναι τυπικά εντός κανόνων του θαλασσίου δικαίου. Ωστόσο, δεν γίνεται αντιληπτή απομονωμένη από την υπόλοιπη τουρκική κινητικότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια