16 Φεβρουαρίου 2017

Αναστασιάδης: Η αποχώρηση Ακιντζί ήταν προειλημμένη-Ακιντζί: Δεν έφυγα εγώ, ο Αναστασιάδης έφυγε

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου», προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.

Σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως λυπάται για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης του με τον κ. Ακιντζί γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μια διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση, χωρίς λόγο και καμία αιτία».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί «δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Έιντε «θα εκφράσει πώς επακριβώς έχουν επισυμβεί τα γεγονότα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα, ήταν προϊόν προειλημμένης απόφασης.

Η πλήρης δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη
«Λυπούμαι για την κατάληξη και λυπούμαι γιατί ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, σε κάποια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή, σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των ΗΕ και της Ε/κ πλευράς, η Τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε από την συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του κ. Άιντε, ο Τ/κ ηγέτης ήταν ανένδοτος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με ανησυχίες της Τ/κ με αφορμή την απόφαση της Βουλής.

Σε απάντηση αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα γιατί δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ανέφερα μεταξύ άλλων την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπερτονίζοντας ότι η Τ/κ πλευρά δεν δικαιούται να αμφισβητεί τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι η Ένωση ή η διχοτόμηση. Αντίθετα το Εθνικό Συμβούλιο είναι προσηλωμένο σε λύση στη βάση της ΓΣ του ΟΗΕ και ΣΑ.

Περαιτέρω, δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ε/κ πλευράς για αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές. Έκανα επίσης εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν οι Τ/κ τις ευαισθησίες των Ε/κ και δεν ζήτησα την διακοπή του διαλόγου ούτε αξίωσα όπως ο Τ/κ ηγέτης προβεί σε ενέργειες.

Υπερτόνισα τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως προέχει η συνέχιση του διαλόγου. Υπογράμμισα επίσης ότι η πλευρά μας προσήλθε στη συνάντηση έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση.

Επεσήμανα πως δεν πρέπει να επιζητούνται προσχήματα για ανάληψη ευθυνών που φέρει η Τουρκία. Τέτοιες προσεγγίσεις, υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά.

Με την ευκαιρία εκφράζω την διαφωνία μου με άστοχες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή Τ/κ κοινότητα προκειμένου να αναλάβουν την ανάληψη των ευθυνών τους.

Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Και καλώ τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου.

Μάρτυρες είστε οι ίδιοι ότι αποχώρησε ο κ. Ακιντζί ενώ η άφιξη μου στο Προεδρικό ήταν μετά από μισή ώρα, αναμένοντας και τις προσπάθειες του κ. Άιντε προκειμένου ο κ. Ακιντζί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην προσπάθεια ο κ. Άιντε να δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και στην έκφρασή του για τις ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να έχουν δίκαιο ή άδικο.

Αντέδρασα και είπα ότι δεν επιτρέπεται στον ίδιο να θέτει έστω και καθ’ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ε/κ κοινότητας. Ζήτησα ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόμουν εκτός αίθουσας, αποχώρησε η τ/κ αντιπροσωπεία. Μάλιστα ο κ. Άιντε δεν το είχε αντιληφθεί και είχε
παραμείνει στην αίθουσα.

Συνεπώς, αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα και είμαι βέβαιος πως και ο ίδιος ο κ. Άιντε θα πει πως έχουν συμβεί τα γεγονότα.»

Ακιντζί: Δεν έφυγα εγώ, ο Αναστασιάδης έφυγε
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ανέφερε ότι δεν είναι εκείνος που αποχώρησε από τις συνομιλίες, όπως μεταδίδεται από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, αλλά ο κ. Αναστασιάδης όταν άκουσε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε να λέει ότι η κατάσταση όπως δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος προκαλεί δυσαρέσκεια και πρέπει να διορθωθεί.

Δεν έχω τίποτε άλλο να πω, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος- σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί-, άνοιξε την πόρτα και έφυγε και την έκλεισε δυνατά. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι μετά από αυτό, δεν είχε να περιμένει τίποτε άλλο και αποχώρησε.

Είπε ότι δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες και πως είναι στο χέρι της Ελληνοκυπριακής πλευράς να διορθωθεί η κατάσταση για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μετέβη στις συνομιλίες σήμερα έχοντας στην ατζέντα μόνο το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Το έθεσε στο τραπέζι αναλύοντας την αναστάτωση που επικρατεί στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε όπως περίμενε όπως είπε. Διάβασε συμπλήρωσε μόνο ένα κείμενο το οποίο είχε προετοιμάσει.

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η «Ένωση» είναι αυτή η οποία δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, λέγοντας πως δεν υπάρχει σεβασμός στις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων. Αναγνώρισε είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ευαισθησία στο θέμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν πρόσθεσε τίποτα στους εορτασμούς που γίνονται κάθε 20 του Ιούλη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ