09 Φεβρουαρίου 2017

Διαφωνία του κ@λου από τους ΑΝΕΛ σε διάταξη του νομοσχεδίου για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας αφού ήξεραν ότι θα ψηφίσει το ΠΟΤΑΜΙ

Με νέο ξεχωριστό άρθρο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τις διαφωνίες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Η διάταξη αφορά στη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό, λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις.

Η διάταξη αυτή είχε αρχικά περιληφθεί στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, που ρύθμιζε και διάφορα άλλα ζητήματα μαθητικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση του Ενιαίου Αριθμού Μαθητή.

Επειδή όμως στην επεξεργασία που προηγήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη διάταξη, το υπουργείο έβαλε στο νομοσχέδιο ξεχωριστό άρθρο, το άρθρο 29 με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» προκειμένου να μην καταψηφιστεί όλο το άρθρο 7.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νέο άρθρο «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», δεν θα περνούσε αν δεν ψήφιζε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Κατά την ψηφοφορία, στην επιτροπή «ναι» στο συγκεκριμένο άρθρο είπε ο Θανάσης Μιχελής του ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Καταψήφισε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και επιφυλάξεις είχαν δηλώσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.