28 Φεβρουαρίου 2017

Έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

του Παναγιώτη Στάθη

Την εμπλοκή της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα δάνεια της τράπεζας Αττικής δρομολογεί η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε για την υπόθεση η Τράπεζα της Ελλάδος. Η υποβολή της αναφοράς από την Κεντρική Τράπεζα- γεγονός πρωτόγνωρο αφού η διαβίβαση του πορίσματος ούτως ή άλλως αποτελεί περιγραφή αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων- στα τέλη Ιανουαρίου, έχει ήδη σηματοδοτήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέταση για την υπόθεση, την οποία διέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Ηδη μάλιστα η ομάδα των εισαγγελέων μελετά το πόρισμα, το οποίο είχε διαβιβαστεί και στην ΕKT (υπάρχει άμεση εμπλοκή του εποπτικού του μηχανισμού, SSM) και μεταφρασμένο επιστράφηκε στην Εισαγγελία. Πιθανολογείται δε πως σύντομα θα κληθούν και οι πρώτοι μάρτυρες, από την τράπεζα της Ελλάδος για καταθέσεις, ενώ τελευταίοι θα κληθούν- εφόσον προκύψουν ευθύνες- οι αρμόδιοι της τράπεζας Αττικής αλλά και οι εκπρόσωποι των εταιριών που δανειοδοτήθηκαν.

61%

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά (στοιχεία της δημοσίευσε το BHMA) η Τράπεζα Αττικής προχωρούσε σε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων από την τράπεζα για να δοθούν μικρής διάρκεια δάνεια ως κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεις και χρηματοδότηση "ημετέρων" για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται για το "61% περίπου του συνόλου των επιχειρηματικών ανοιγμάτων η ATTICA BANK, δεν ακολούθησε την τιμολογιακή της πολιτική (breakeven point) όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε πελατες". Κατά τον έλεγχο καταγράφηκαν 528 περιπτώσεις πελατών με πολύ χαμηλή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%.

"Τοξότης" και άλλοι

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης του κ. Καλογρίτσα έλαβε συνολικά 39 δάνεια από το 2015. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευαστική πήρε ομολογιακό δάνειο 11 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Παράλληλα "προνομιακό" καθεστώς δανειοδοτήσεων, φέρονται να απολάμβαναν μεταξύ άλλων, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρία Περσεύς ΑΕ, Εργοδυναμική Πατρών, Πλαστικά Ελλάδος, Σταφ Παραγωγή ρούχων.

ΑΜΚ

Επίσης σημείο αιχμής αποτελούν και οι αναφορές πως πολλοί από τους πελάτες που – κατά την ΤτΕ είχαν προνομιακή μεταχείριση δανειοδοτήθηκαν απο την τράπεζα για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο ταμείο των μηχανικών. Σύμφωνα δε με το πόρισμα η ATTICA BANK χορήγησε για αυτό το σκοπό 16 δάνεια σε εταιρείες, τεχνικές και άλλες.

http://www.capital.gr/epikairotita/3194088/ereuna-tis-eisaggelias-diafthoras-gia-ta-daneia-tis-trapezas-attikis