08 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ! Γερμανία: «Φούσκα» ή «ρεύμα» τα ποσοστά του Σουλτς;

Στην τελευταία δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 31%, μόλις τρεις μονάδες πίσω από τη Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βίωσαν οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοσκόπησης, βάσει της οποίας το Σοσιαλσδημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, κάλυψε τη διαφορά από την Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που προμηνύει μεγάλο ντέρμπι ενόψει των γερμανικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Forsa οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται εντός μιας εβδομάδας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνουν πλέον 31%, μειώνοντας έτσι τη διαφορά που τους χωρίζει από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ σε μόλις τρεις μονάδες. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Insa έδειχνε το SPD του Σουλτς να προηγείται μάλιστα των βασικών αντιπάλων του.

Την ώρα που ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για μια «πρωτοφανή μετατόπιση ψηφοφόρων που δεν έχει προηγούμενο», άλλοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, συνιστώντας μια πιο ψύχραιμη και προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων.

Ο Κλάους Πέτερ Σέπνερ, για παράδειγμα, επί χρόνια διευθυντής του Ινστιτούτου Infratest και νυν διευθυντής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Mentefactum, σχολίασε πρόσφατα στην Berliner Zeitung τη δημοσκόπηση του Insa ως εξής: «Δεν το πιστεύω πραγματικά. (…) Η αδράνεια δεν μπορεί να επιφέρει μια τόσο ριζική μετατόπιση της κοινής γνώμης». Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναδειχθεί το SPD πρώτη δύναμη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να αφήσει πίσω την CDU/CSU και εκτίμησε ότι ότι τα ποσοστά των δύο στην κάλπη δεν θα ξεπεράσουν το 26% με 27%.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις. «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους του SPD και να τους προσεγγίσει συναισθηματικά. Τόσο ισχυρή μετατόπιση στη δημοτικότητα κομμάτων μέσα σε μια εβδομάδα είναι πρωτοφανής», είπε προ ημερών ο επικεφαλής του Emnid, Τόρστεν Σνάιντερ-Χάαζε.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ, σχολιάζοντας ότι «το καινούριο έχει τη γοητεία του». Μέχρι τις εκλογές απομένουν οκτώ μήνες και σε έναν μαραθώνιο πολλοί έχουν εγκαταλείψει την κούρσα ήδη στα μισά του δρόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συνέχιση της ανοδικής τροχιάς του SPD προβλέπει αντίθετα ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ. «Την ώρα που στο SPD έχουμε νέες εγγραφές μελών, στα κεντρικά του CSU στη Βαυαρία καταφθάνουν επιστολές ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κυρίας Μέρκελ», είπε στο DLF.

Για κίνδυνο υπερβολικής ευφορίας προειδοποίησε από την πλευρά του ίδιος ο Σουλτς, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν ώθηση, ωστόσο με αυτές δεν κερδίζεις εκλογές.