13 Φεβρουαρίου 2017

«Τρίζει» η θέση του Πρίμπους στον Λευκό Οίκο -Ο Τραμπ σκέφτεται ήδη να «ξηλώσει» συνεργάτες του

Ιδιαίτερα αβέβαιο φαίνεται το μέλλον του Ράινς Πρίμπους στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να «ξηλώσει» από τώρα κάποιους από τους στενούς συνεργάτες του.

Πηγές του Politico αναφέρουν ότι άνθρωποι του Τραμπ ήδη κάνουν λίστα με πιθανούς αντικαταστάτες του ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Αλλά δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του για τον οποίο ο Τραμπ κάνει παράπονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει σε αρκετούς τη δυσαρέσκειά του και για τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο οποίος φέρεται να είχε άκρως απόρρητες συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους, για τις οποίες είπε ψέμματα. «Πιστεύει ότι είναι πρόβλημα. Εγώ θα ανησυχούσα αν ήμουν ο Φλιν», είπε πρόσωπο με γνώση του τρόπου σκέψης του Τραμπ.

Στη λίστα της δυσαρέσκειας είναι όμως πέρα από τους δύο προαναφερόμενους και ο Σιν Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Σε συζητήσεις μαζί του ο Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πώς ο Σπάισερ μιλά για κάποια ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τον Πρίμπους, πιθανοί αντικαταστάτες του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου είναι, σύμφωνα με το Politico, η Κελιάν Κόνγουεϊ και ο Ρικ Ντίαρμπορν- υψηλόβαθμοι συνεργάτες του προέδρου ήδη- και ο Ντέιβιντ Ούρμπαν.  Εχει συζητηθεί και το όνομα του Γκάρι Κον, οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ που είναι κοντά στον γαμπρό του, Τζάρεντ Κάσνερ.

Παράπονα για το διάταγμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται απογοητευμένος από τους συνεργάτες του κυρίως στην υπόθεση του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, καθώς παραπονέθηκε σε τουλάχιστον ένα άτομο ότι οι άνθρωποί του δεν του έδωσαν καλές συμβουλές και ό,τι θα έπρεπε να περιμένει πριν το υπογράψει «αντί να βιαστώ όπως εκείνοι ήθελαν».

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Politico ότι παρότι δεν είναι πιθανό να γίνουν άμεσα αλλαγές, ο Τραμπ έχει ήδη εντείνει τις επαφές του με ανθρώπους που εμπιστεύεται εκτός του Λευκού Οίκου και έχει εκφράσει την ανησυχία του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφεται πλέον σε ανθρώπους στη Νέα Υόρκη που είναι επί χρόνια φίλοι του, όπως ο επενδυτής Στίβεν Σβάρζμαν, για συμβουλές, ενώ βασίζεται περισσότερο πλέον στον Κον, ο οποίος εργαζόταν στην Goldman Sachs, πριν ενταχθεί στην ομάδα του. «Σίγουρα θα γίνει αλλαγή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν όχι νωρίτερα», ανέφερε μία πηγή.

Ψάχνει ισχυρούς ανθρώπους για τον κύκλο του

Το σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Τραμπ είχε 30λεπτη συνάντηση στο θέρετρό του με τον Κρις Ρούντι, έναν παλιό φίλο που είναι γενικός διευθυντής της ιστοσελίδας Newsmax. «Πάντα είχε ισχυρούς ανθρώπους γύρω του και είναι σε αναζήτηση τέτοιων ανθρώπων», είπε ο Ρούντι.

Μετά από τη συνάντηση, ο τελευταίος εμφανίστηκε σε εκπομπή του CNN, στην οποία εξέφρασε παράπονα για τον Πρίμπους και τόνισε ότι πρέπει να φύγει από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνέχεια έλαβε πολλά μηνύματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, που τον επικρότησαν για την τοποθέτησή του. «Αν δεν βάλουν κάποιον άλλον, με διαφορετικά προσόντα, θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.