02 Φεβρουαρίου 2017

Έτοιμος για ηρωική έξοδο ή "Ιφιγένεια" ο Τσακαλώτος

Η άγρια κόντρα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση το βράδυ της Τετάρτης στην ολομέλεια δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία.
Ακόμα και το σκηνικό μέσα στο οποίο έγινε η κόντρα, με τον κ. Βούτση να είναι στο προεδρείο και τον κ. Τσακαλώτο στα ορεινά έδρανα της Βουλής και όχι στα υπουργικά.

Πρόκειται για κόντρα Βούτση – Τσακαλώτου ή όχι; Η απάντηση είναι όχι. Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον στα όριά του. Μάλλον καλύτερα, τα έχει ξεπεράσει. Θεωρεί ότι έχει κάνει ήδη πολλές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και πρέπει να θεωρείται πλέον υπουργός με ημερομηνία λήξης. Άλλωστε είναι γνωστό σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ο υπουργός Οικονομικών διαφωνούσε με την χρονική στιγμή της χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι έχει δηλώσει πως αν μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο, τότε θα παραιτηθεί.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΒΟΥΤΣΗ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ


Η διάσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον δεδομένη και εμφανής. Ο κ. Τσακαλώτος συμβολικά επέλεξε να μην κάθεται σε μια καρέκλα δίπλα στον πρωθυπουργό γιατί πιθανότατα ξέρει τι έρχεται και μάλλον δεν θέλει να ακολουθήσει. Δεν κάθισε δίπλα, αλλά κάθισε απέναντι.

Η κόντρα με τον Πρόεδρο της Βουλής πιθανότατα ήταν απάντηση στον κ. Βούτση ο οποίος το πρωί της Τετάρτης όταν ρωτήθηκε για την επιστολή Τσακαλώτου όπου παραδεχόταν ότι έχει γίνει μόνο το 1/3 των συμφωνηθέντων απάντησε: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο για την επιστολή του».

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πολλές φορές τα όσα λέει ο Πρόεδρος της Βουλής απηχούν όλα όσα σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου
Το σούσουρο που ακολούθησε μετά την κόντρα Βούτση Τσακαλώτου ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου μέσω πηγών να διαβεβαιώσει μέσα στη "μαύρη νύχτα" ότι οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών του είναι άριστες. Όμως, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πολλές φορές τα όσα λέει ο Πρόεδρος της Βουλής απηχούν όλα όσα σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες που κρίνονται πολλά για την ελληνική οικονομία και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στην αναμονή της άφιξης του κειμένου των θεσμών για τη συμβιβαστική πρόταση, βασικό συστατικό της οποίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Και ίσως αυτό θα κρίνει την παραμονή ή όχι του κ. Τσακαλώτου στην υπουργική καρέκλα. Τώρα, αν θα φύγει μόνος ή αν θα θυσιασθεί ως Ιφιγένεια αυτό είναι άλλο θέμα.