03 Φεβρουαρίου 2017

ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! Δίνουν αφορολόγητο για να γλιτώσουν συντάξεις, εργασιακά

Από σενάριο σε σενάριο πάει η διαπραγμάτευση, ο καιρός περνάει και ... άρχισαν και τα σενάρια για εκλογές.

Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους επιχειρεί στο παζάρι με τους θεσμούς να περισώσει ό,τι μπορεί. Ουσιαστικά η μάχη δίδεται στο επίπεδο των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει στο γήπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Στο περιθώριο της Συνόδου στη Μάλτα αναμένεται να έχει συναντήσεις τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο όμως και με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει πως τα πρόσθετα μέτρα ενισχύουν και την πολιτική αβεβαιότητα αλλά και την οικονομική κοινωνική αστάθεια.

Το Μαξίμου πάντως δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ ποιες είναι οι τελικές απαιτήσεις του.

Είναι γνωστό ότι ζητά μείωση του αφορολόγητου, περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά και νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών, μαζί με ριζικές αλλαγές στα εργασιακά.
Όλα δείχνουν τώρα πως η κυβέρνηση είναι ίσως διατεθειμένη να δεχθεί μια μείωση του αφορολόγητου, την οποία ωστόσο θα τη βάλει στη ζυγαριά εξισορροπώντας τη με τις συντάξεις και τα εργασιακά. Δεν θέλει δηλαδή να κάνει άλλη παραχώρηση. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί οι συντάξεις θα μείνουν ως έχουν, ενώ δεν θα δεχθεί και αλλαγές στα εργασιακά.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή, μετά την έκθεση του ΔΝΤ.