15 Φεβρουαρίου 2017

Νομοσχέδιο "Προκρούστης" του υπ. Υγείας καρατομεί τα νοσοκομεία

Κατάργηση νοσοκομείων, τμημάτων, κλινικών και μείωση των οργανικών θέσεων του προβλεπόμενου προσωπικού "κρύβει” το νέο πλαίσιο οργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς ήδη το σχέδιο που ετοίμασαν από κοινού τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για τα νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών) με τίτλο "Πρόταση σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων” έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ειδικότερα προβλέπεται πως τα γενικά νοσοκομεία θα μπορούν να χαρακτηρίζονται "περιφερειακά” όταν οι οργανικές κλίνες τους είναι από 450 και πάνω, συμπεριλαμβανομένων και των κλινών των αποκεντρωμένων δομών, ενώ νοσηλευτικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του ίδιου νομού μπορούν να ενοποιούνται ή να διασυνδέονται (με κοινή υπουργική απόφαση μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) .

Τα σενάρια περί ενοποιήσεων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει από τώρα να φουντώνουν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συζητείται η συγχώνευση των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου και η προσάρτηση του γενικού νοσοκομείου Αιγίου στο νοσοκομείο Πατρών.

Οι λόγοι των συγχωνεύσεων είναι προφανείς όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, καθώς τα κονδύλια για τα χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι περιορισμένα, την ώρα που οι δανειστές έχουν δώσει εντολή για συγκράτηση των δαπανών και έλεγχο των προϋπολογισμών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν φέτος την ίδια κρατική χρηματοδότηση με το 2016, δηλαδή 1.156 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015. Κατά 40 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με πέρσι θα είναι και το κονδύλι για τα φάρμακα: από 590 εκατ. στα 550 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με τις αλλαγές που προωθούνται θα υπάρξουν καταργήσεις νοσοκομείων που θα λειτουργούν ως παραρτήματα (χωρίς αυτόνομο οργανισμό) άλλων μονάδων. Παράλληλα τονίζουν πως τα σημερινά διασυνδεόμενα νοσοκομεία θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας, ενώ από τα περίπου 2.100 οργανικά τμήματα που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν μόλις τα 1.400.

Από την πλευρά του ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ισχυρίζεται πως τα δημόσια νοσοκομεία θα αναμορφωθούν και επιμένει στις εξαγγελίες περί προσλήψεων στο χώρο της περίθαλψης. Σε πρόσφατες του δηλώσεις ανέφερε πως από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά αναλάβει υπηρεσία 4.150 άτομα όλων των ειδικοτήτων, ενώ για άλλα 2.700 άτομα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης. Όσον αφορά δε στο διαγωνισμό του ΟΑΕΔ για την κάλυψη 4.000 θέσεων (με θητεία όμως μόλις ενός χρόνου) είπε πως 3.170 άτομα θα έχουν αναλάβει υπηρεσία έως το τέλος Φλεβάρη, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr
http://www.capital.gr/epikairotita/3191236/nomosxedio-prokroustis-tou-up-ugeias-karatomei-ta-nosokomeia