28 Φεβρουαρίου 2017

Καθηγητής στη ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλα φυλακίστηκε επειδή σε άρθρο του άσκησε κριτική στον Μαδούρο

Ένας ακόμη πολίτης στη Βενεζουέλα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των πολιτικών κρατουμένων που έχει στις φυλακές το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Πρόκειται για τον καθηγητή πανεπιστημίου Σαντιάγο Γκεβάρα, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της «προδοσίας κατά της πατρίδας» επειδή έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Ελ Μπολετίν», με το οποίο ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο 65χρονος Γκεβάρα είναι ένας αξιόλογος καθηγητής με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στα πανεπιστήμια. Ο Γκεβάρα δίδασκε στο πανεπιστήμο Καραμπόμπο της Βενεζουέλας.

Επίθεση κατά της ελευθερίας έκφρασης
«Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διώκει έναν πανεπιστημιακό, κατηγορώντας τον για προδοσία κατά της πατρίδας, και οδηγώντας τον σε ένα στρατιωτικό δικαστήριο, επειδή έκανε ό,τι κάνουμε οι καθηγητές κάθε μέρα: Ερμηνεύουμε την πραγματικότητα και διαδίδουμε τις ιδέες μας», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Πανεπιστημιακών Καθηγητών της Βενεζουέλας, που ζητάει την άμεση απελευθέρωση του 65χρονου καθηγητή.

Οι συνάδελφοι του υποστηρίζουν πως «η κυβέρνηση Μαδούρο με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει πως το καθεστώς προσπαθεί να επιτεθεί κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της σκέψης. Αυτό συνιστά σαφή παραβίαση του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα, οι οποίες εξασφαλίζουν στους πολιτες της Βενεζουέλας την πλήρη ελευθερία έκφρασης και γνώμης».

Ο Γκεβάρα, σύμφωνα με συναδέλφους του, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση, χωρίς καμία επικοινωνία με τους συγγενείς του και βρίσκεται κάτω από άσχημες συνθήκες κράτησης, γεγονός που επιδεινώνει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Η Βενεζουέλα μετά τον Τσάβες», στο οποίο παρουσιάζει μια ανάλυση για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Την άμεση απελευθέρωση του Σαντιάγκο Γκεβάρα ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγρο. «Καταδικάζουμε την αυθαίρετη σύλληψη του καθηγητή Γκεβάρα», έγραψε ο Αλμάγρο στο λογαριασμό του στο twitter. Στη Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 120 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα τους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr