15 Φεβρουαρίου 2017

Κυβέρνηση: Συμφωνία-πακέτο με διπλή νομοθέτηση μέτρων

Πολιτική λύση-πακέτο με διπλή νομοθέτηση μέτρων (μέτρα άμεσης εφαρμογής και αντισταθμιστικά) επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς ο… λογαριασμός.

Το Μαξίμου προσδοκά θετική εξέλιξη στο eurogroup της  20ης Φεβρουαρίου και κατά πληροφορίες του iefimerida ο υπουργός οικονομικών βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με Ευρωπαίους αξιωματούχους και το «υπόγειο» πάρε δώσε συνεχίζεται κανονικά.

Πίσω από τις γραμμές, το μήνυμα έστειλε πρώτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός οικονομικών στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στον Ant1, είπε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το αφορολόγητο. Θέλουμε να κάνουμε και θετικά πράγματα». Μία μέρα μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν διέψευσε τα παραπάνω. Αντιθέτως, συνέστησε …υπομονή. Απέφυγε να υπεισέλθει σε τεχνικές λεπτομέρειες και σε συνέντευξή του στον Σκάι διαβεβαίωσε ότι θέλουν συμφωνία που να μην έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Σπρώχνει» για συμφωνία ο Μοσκοβισί
Ο επίτροπος Μοσκοβισί θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα (11:00) και Ευκλείδη Τσακαλώτο (09:00) σε μια προσπάθεια να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Σημειωτέον, ότι το Μαξίμου χαιρέτισε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το 2016 σχολιάζοντας πως δικαιώνουν τις προβλέψεις ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.  αναμένουν σχετική αναφορά και από τον Μοσκοβισί. Σ΄ αυτά τα στοιχεία άλλωστε εδράζεται και το επιχείρημά τους ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Αμηχανία σε βουλευτές και κόμμα
Κατά τα λοιπά μουδιασμένοι είναι σε κυβέρνηση και κόμμα αναμένοντας την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Με δεδομένο πάντως λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε οι βουλευτές έχουν ενημέρωση και αναμένουν στο ακουστικό της.

Όσο για το κλίμα, αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ατμόσφαιρα «μετριοπαθούς αισιοδοξίας». Ταυτόχρονα όμως κρούουν το καμπανάκι λέγοντας πως «πρέπει να τελειώνουμε, γιατί ο χρόνος έχει 12 μήνες και ήδη έχουμε φάει τους δύο».

Το Μαξίμου έχει ανοικτές τις «κεραίες» του και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «όλοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες τους προβληματισμούς τους» αλλά στην τελική τοποθέτηση δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr