03 Φεβρουαρίου 2017

Στον... πάγο οι αιτήσεις ασύλου από μετανάστες στην Αυστραλία μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Τέρνμπουλ [εικόνες]

Μπλόκαραν οι αμερικάνικες υπηρεσίες τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο από μετανάστες σε κέντρο φιλοξενίας που διατηρεί η Αυστραλία στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό, λόγω του διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση.
Συγκεκριμένα, αρμόδιοι από της αμερικάνικες υπηρεσίες μετανάστευσης έχουν αναβάλει τις συνεντεύξεις με μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο κέντρο φιλοξενίας στο νησί.


Η κίνηση έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κλείνει το τηλέφωνο στον Τέρνμπουλ, λέγοντάς του ότι « δεν είναι καλή μέρα, mate».


Σύμφωνα με την συμφωνία, η ΗΠΑ θα πρέπει να υποδεχθεί 1.250 προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο, ενώ σε αντάλλαγμα η Αυστραλία θα υποδεχτεί πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.


Ωστόσο ο Τραμπ, φαίνεται να βρίσκει «απαράδεκτη» αυτή την συμφωνία λέγοντας στο Τέρνμπλουμ «Είναι η χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών», ενώ αργότερα στο Twitter έγραψε το εξής: «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα υπέγραψε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ηλίθια συμφωνία»