09 Φεβρουαρίου 2017

Μουδιασμένοι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο αδιέξοδο: Eπώδυνη συμφωνία ή εκλογές

Μούδιασμα, αγωνία και έντονο προβληματισμό φέρνουν στους κόλπους κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» να πηγαίνουν… περίπατο.

Το σημερινό euroworking group αλλά και οι παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κορυφώνονται τις επόμενες ώρες. Και θα αποτελέσουν «βαρόμετρο» για την επίτευξη ή μη συμφωνίας, με κομβική ημερομηνία την 20η Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση πάντως, δείχνει έτοιμη να θυσιάσει το αφορολόγητο σε ένδειξη καλής θέλησης ώστε να μη σέρνονται επ’ αόριστον οι διαβουλεύσεις. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει επ’ αυτού πως θα ήταν «καλύτερα στα σενάρια που αναπαράγονται να κρατάμε μικρό καλάθι». Χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε αναξιοπρεπή μέτρα» 

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας . Με τα κομματικά στελέχη να τηρούν στάση αναμονής χαρακτηρίζοντας «αντιφατικά» τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους των δανειστών.

Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνουν οι «53» -και όχι μόνο- είναι ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα αναξιοπρεπή». Εξηγώντας ότι ο όποιος συμβιβασμός θα κριθεί και από το πλαίσιο στο οποίο αυτός θα ενταχθεί. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι άλλο να ρίχνεις το αφορολόγητο στις 7.500 και άλλο στις 5.000.

Συμβιβασμός ή εκλογές;

Με φόντο τα παραπάνω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και υπουργοί προβληματίζονται για τον συνολικότερο πολιτικό σχεδιασμό που θα ακολουθήσουν για το επόμενο διάστημα.

Οι απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος ποικίλουν , με την ηγεσία να μιλά για «συμβιβασμό υπό όρους» και να στρέφει το βλέμμα στις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ενώ άλλα στελέχη- παρότι αποτελούν μειοψηφία- δεν κρύβουν κατά πληροφορίες του iefimerida τις θέσεις τους ότι θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές εδώ και τώρα,παρά να υποκύψει σε παράλογα μέτρα.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr