24 Φεβρουαρίου 2017

ΣΦΙΞΑΝ ΟΙ Κ@ΛΟΙ! Ολλανδία: O ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς αναστέλλει την προεκλογική του καμπάνια

Ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς και το λαϊκιστικό του Κόμμα για την Ελευθερία αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις ενόψει των εκλογών του ερχόμενου μήνα μετά την καταγγελλόμενη διαρροή πληροφοριών από αποσπασμένο στη φρουρά του αστυνομικό σε μία εγκληματική οργάνωση.
Ο Βίλντερς, ο οποίος προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις ενόψει της αναμέτρησης της 15ης Μαρτίου, έγραψε στο Twitter: «Πολύ ανησυχητικά νέα. Το PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) αναστέλλει τις δημόσιες δραστηριότητές του μέχρις ότου γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία σχετικά με την έρευνα διαφθοράς.»

Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι συνελήφθη ένας απ’ τους άνδρες ασφαλείας του Βίλντερς με την υποψία ότι διέρρεε λεπτομέρειες για τις κινήσεις του σε μια εγκληματική Ολλανδο-μαροκάνικη συμμορία.

Η εφημερίδα Algemeen Dagblad έγραψε χθες ότι ο αστυνομικός κι ο αδελφός του, αμφότεροι πρώην μέλη της αστυνομίας της Ουτρέχτης, είχαν μπει και παλαιότερα στο στόχαστρο έρευνας για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η υπηρεσία DBΒ, που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των μελών της βασιλικής οικογένειας, διπλωματών και προβεβλημένων πολιτικών, είπε ότι ο αστυνομικός, ο οποίος είναι μαροκινής προέλευσης, δεν ήταν ένας απ’ τους άνδρες ασφαλείας του Βίλντερς, αλλά ήλεγχε την ασφάλεια διαφόρων σημείων για δημόσιες εμφανίσεις του.



Ο Βίλντερς, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές υποσχόμενος να σταματήσει τις πωλήσεις αντιτύπων του Κορανίου στη χώρα, να κλείσει τεμένη και ισλαμικά σχολεία, να κλείσει τα ολλανδικά σύνορα και να απαγορεύσει την είσοδο σε μουσουλμάνους μετανάστες, ζει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια υπό 24ωρη αστυνομική προστασία λόγω απειλών θανάτου.

Καταδικάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για υποκίνηση φυλετικού μίσους και προκάλεσε σάλο κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας το περασμένο Σάββατο όταν δεσμεύτηκε ότι θα πατάξει τα «μαροκινά αποβράσματα που καθιστούν ανασφαλείς τους δρόμους.»



Ο αρχηγός της Ολλανδικής αστυνομίας, Έρικ Άκερμπομ, είπε ότι έχει αρχίσει έρευνα για τη διαρροή, αλλά ότι δεν απειλήθηκε η ασφάλεια του Βίλντερς, ο οποίος απάντησε ότι αν δεν μπορεί να εμπιστεύεται την DBB, «δεν μπορεί πια να λειτουργήσει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στεφ Μπλοκ, επέμεινε ότι οι Ολλανδοί πολιτικοί μπορούν «να κάνουν με ασφάλεια προεκλογική καμπάνια στους ολλανδικούς δρόμους», υποστηρίζοντας ότι η φερόμενη διαρροή δεν έθεσε κανέναν σε κίνδυνο. Ο αστυνομικός ονόματι Φαρίς Κ., αφέθηκε χθες ελεύθερος, αλλά έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα όσο διαρκεί η έρευνα.

Το PVV του Βίλντερς κονταροχτυπιέται στις σφυγμομετρήσεις με το Λαϊκό Κόμμα για Ελευθερία και Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Το PVV μπορεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη νέα βουλή, αλλά αναμένεται να το αποκλείσει από την κυβέρνηση ένας συνασπισμός κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.