07 Φεβρουαρίου 2017

Αεροσκάφος της RAF με 187 επιβάτες έκανε βουτιά 4.400 ποδιών επειδή ο πιλότος βαριόταν και έπαιζε με φωτογραφική

Η βαρεμάρα που ένιωθε ένας πιλότος της RAF παραλίγο να αποβεί μοιραία για τους 187 στρατιώτες που μετέφερε στο Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος έκανε βουτιά 4.400 ποδιών μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ οι επιβάτες «κόλλησαν» στην οροφή και ήταν σίγουροι ότι θα πεθάνουν. Και όλα αυτά επειδή ο πιλότος του Voyager βαριόταν και έπαιζε με μία φωτογραφική μηχανή, η οποία «κόλλησε» στα χειριστήρια, όπως ειπώθηκε στο στρατοδικείο όπου έφτασε τώρα η υπόθεση, για το συμβάν που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο σμηναγός Αντριου Τάουνσεντ κατάφερε τελικά να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους, αλλά κατηγορείται ότι είπε ψέματα στην έρευνα που ακολούθησε, επιμένοντας ότι το συμβάν προκλήθηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. Ο 49χρονος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά παραδέχθηκε την αμέλεια στην εκτέλεση καθήκοντος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει η φωτογραφική μηχανή στο χειριστήριο.

Σύμφωνα με την Telegraph, στο στρατοδικείο ειπώθηκε ότι ο Τάουνσεντ βαριόταν κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Μ. Βρετανία στο Αφγανιστάν και άρχισε να βγάζει φωτογραφίες, ενώ ο συγκυβερνήτης είχε βγει από το πιλοτήριο για να πάρει μία κούπα τσάι.

Η φωτογραφική του ήταν μπροστά από το «χερούλι» της θέσης του και κόλλησε στα χειριστήρια του αεροσκάφους, όταν μετακίνησε τη θέση του προς τα εμπρός. Συγκεκριμένα, αναφέρει η Telegraph, σφήνωσε με αποτέλεσμα να σπρώξει προς τα εμπρός το joystick, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθεί ο αυτόματος πιλότος και να κάνει βουτιά το αεροσκάφος.

«Δεν υπήρξε ανακοίνωση για την κάθοδο, οπότε οι επιβάτες πετάχτηκαν στην οροφή και πίστευαν ότι θα πεθάνουν. Αυτό συνέβη ενώ ήταν μόνος του στο πιλοτήριο. Ο συγκυβερνήτης κατάφερε να επιστρέψει σε αυτό και στην πραγματικότητα ήταν στην οροφή ενώ προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο με τον Τάουνσεντ», είπε ο κατήγορος.

Τις στιγμές της βουτιάς, ο σμηναγός έβρισε επανειλημμένα και στη συνέχεια είπε στους 187 επιβαίνοντες ότι δεν ήταν σίγουρος τι την προκάλεσε. Στη συνέχεια, ο Τάουνσεντ έσβησε όλες τις φωτογραφίες που είχε βγάλει πριν από το συμβάν.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τουρκία και στον έλεγχο που ακολούθησε δεν εντοπίστηκε τεχνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κατήγορο, ο οποίος ανέφερε ακόμη είδαν τον «βαριεστημένο», όπως τον αποκάλεσε, Τάουνσεντ, να βγάζει φωτογραφίες αεροσκάφους που περνούσε δίπλα τους, κατά την πτήση.

Εκείνος επιμένει ότι η φωτογραφική κάμερα έπεσε από ένα ράφι, αλλά σύμφωνα με τον κατήγορο τα σημάδια τόσο σε αυτή όσο και στο χειριστήριο δείχνουν ότι την είχε δίπλα στη θέση του, με αποτέλεσμα να σφηνώσει.

Οπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, 14 από τους επιβάτες τραυματίστηκαν σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν αεροπορικώς στη Μ. Βρετανία.