03 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανία: Refugees (not) welcome! 1.200 ευρώ επίδομα για να τους αδειάσουν τη γωνιά

Η Γερμανία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα. Συγκεκριμένα τους προσφέρει μέχρι 1.200 ευρώ εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν εθελοντικά στις πατρίδες τους.

Το επίμαχο πρόγραμμα, που ονομάζεται StartHilfe Plus, οργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες στη Γερμανία (BAMF), σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όπως ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη, 01.02.2017.

Οι προϋποθέσεις
Το Βερολίνο σχεδιάζει να χορηγήσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ σε αιτούντες άσυλο που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία, η οποία προβλέπει τα εξής:

- Οποιοσδήποτε μεγαλύτερος των 12 ετών θα πάρει 1.200 ευρώ αμέσως μόλις αποσύρει την αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία.

- Επίσης, άνθρωποι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και δεν προτίθενται να κάνουν έφεση, θα παίρνουν 800 ευρώ.

- Οικογένειες που αποτελούνται από 5 ή περισσότερα μέλη, θα πάρουν επιπλέον 500 ευρώ, εκτός από το επίδομα για κάθε μέλος, ενώ επίσης παιδιά κάτω των 12 ετών δικαιούνται επιπλέον επίδομα.

Αιτούντες άσυλο από την Συρία, που θεωρείται εμπόλεμη ζώνη, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Άνθρωποι και από άλλες περιοχές, όπως τα δυτικά Βαλκάνια, επίσης εξαιρούνται από το πρόγραμμα, με τις εξαιρέσεις αυτές να έχουν ως στόχο την προστασία του προγράμματος από τυχόν εκμετάλλευση.

Τί θέλει η Γερμανία
"Για αυτούς που δεν έχουν πιθανότητες να μείνουν στη Γερμανία, η εθελοντική αναχώρηση, σε αντίθεση με την απέλαση, είναι μια καλύτερη επιλογή", είπε συγκεκριμένα ο Τόμας ντε Μαζιέρ.

Μέχρι στιγμής, η BAMF πρέπει να επεξεργαστεί 430.000 αιτήσεις ασύλου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τον νέο διοικητή της, Jutta Cordt, να εμφανίζεται αισιόδοξος για μια πιθανή αύξηση των εθελοντικών επιστροφών μέσα στο 2017.

"Μέσα στο 2016, περίπου 55.000 άνθρωποι επέστρεψαν εθελοντικά στις πατρίδες τους. Αυτή είναι μια καλή αύξηση, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (σ.σ. περίπου 35.000 το 2015). Έχουμε καλές συνθήκες για μία ακόμη αύξηση με το νέο μας μπάτζετ", είπε ο Cordt την Τετάρτη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Αντιδράσεις
Το πρόγραμμα, πάντως, δεν... άρεσε σε όλους, αφού μια φιλανθρωπική οργάνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας ανέφερε πως τα κίνητρα που δίνονται ασκούν πίεση στους αιτούντες άσυλο και δεν έχουν ως στόχο την επανεγκατάσταση των προσφύγων στις πατρίδες τους. Ο μόνος στόχος, είναι το να "ξεφορτωθεί" η Γερμανία τους πρόσφυγες, λένε χαρακτηριστικά...

Πηγή: rt.com