01 Μαρτίου 2017

Ξεκινούν μέσα στο '17 οι εργασίες αποκατάστασης του λόφου Καστά και ανάδειξης της Αμφίπολης

Μια συνολική παρουσίαση του προγραμματισμού και των στόχων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε την Τετάρτη, σε δημοσιογράφους, φορείς και καλλιτέχνες, η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Αμφίπολης, αλλά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα και υπογράμμισε την απόφαση της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει τη διπλωματική και όχι τη νομική οδό στη διεκδίκηση, τονίζοντας «Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην ανάγκη να επαναδιατυπώσει τις αξίες της, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα υπογραμμίσει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, ενάντια στις δυνάμεις που επιζητούν τη διάλυση της Ευρώπης».

Η Λυδία Κονιόρδου ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η πρόσληψη 1314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου ώστε να γίνουν πιο φιλόξενοι προς τον επισκέπτη οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. Ωστόσο προς νέες κινητοποιήσεις πάνε οι αρχαιοφύλακες, μετά τη συνάντηση τους την Τρίτη, με την υπουργό.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα από την πλευρά της ορχήστρας Καμεράτα, την οποία βρήκε μπροστά της η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ όταν ανέλαβε τις αρμοδιότητές της στις 5/11/2016. Ωστόσο το ΥΠΠΟΑ επιθυμεί να βρει μια οριστική λύση για να συνεχίσει το έργο της αυτή η σημαντική ορχήστρα, όμως αυτή δεν θα ευοδωθεί χωρίς την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε νέες βάσεις οι επιχορηγήσεις 

Το ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επανενεργοποιεί σε νέες βάσεις τον θεσμό των επιχορηγήσεων για σχήματα του ελεύθερου θεάτρου και ομάδες χορού που είτε έχουν σταθερή μακρόχρονη παρουσία και μόνιμη στέγη είτε είναι νεανικά σχήματα με τριετή τουλάχιστον παρουσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την περίοδο 2017-18 ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με βάση μία παραγωγή ανά σχήμα και η επιλογή θα γίνεται από τις αρμόδιες πενταμελείς Επιτροπές (που πρόκειται να συσταθούν άμεσα) με αξιολογικά κριτήρια όπου θα προσμετράται μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική επάρκεια, η εργασιακή επάρκεια και οι θέσεις εργασίας που παρέχονται, καθώς και η εξωστρέφεια
στην επικράτεια ή και στο εξωτερικό. Οι προκηρύξεις για την υποβολή προτάσεων για την περίοδο 2017-18 θα γίνουν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, και τα σχήματα που θα προκριθούν θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2017.

ΔΗΠΕΘΕ 

Το 2017 το ΥΠΠΟΑ κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί ορθολογικότερη κατανομή των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟΑ, τα ποσά επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ για το 2017 θα διαφοροποιηθούν σύμφωνα με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων.
Οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ.

MoMus στη Θεσσαλονίκη 

Η συνένωση σημαντικών μουσείων της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τα ιδιαίτερα τμήματά του (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα λειτουργήσουν υπό έναν νέο οργανισμό με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (συντόμευση στα αγγλικά MoMus).

Το Λούβρο στην Πινακοθήκη 

Η επέκταση των εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης (ΕΠΜΑΣ) είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας για το οποίο το ΥΠΠΟΑ, η Πινακοθήκη, ακόμα και ο κατασκευαστής έχουν τον ίδιο κοινό στόχο, να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήδη για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, που προβλέπεται για τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, το ΥΠΠΟΑ μαζί με τη Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή έκθεση από το Μουσείο του Λούβρου, με τίτλο «Hommage au Louvre».

Στήριξη στον κινηματογράφο 

Το ΥΠΠΟΑ έχει εγκρίνει για το 2017 : επιχορήγηση 3,6 εκατ. ευρώ για την δραστηριότητα τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), επίσης 1,5 εκατ. ευρώ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , και 200.000 ευρώ για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συμμετέχει επίσης με ποσό 350.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Eurimages, για την υποστήριξη συμπαραγωγών και διανομής κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων.

Εργα που ολοκληρώνονται το 2017 

1) Ευπαλίνειο υδραγωγείο.
Αύριο θα γίνει η τεχνική παράδοση του Ευπαλινείου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο Σάμου το οποίο αποκαταστάθηκε, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, και από τις αρχές Απριλίου θα είναι έτοιμο να ανοίξει και να αποδοθεί στο κοινό.
Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες τεχνικό επίτευγμα του 6ου π.Χ. αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

2) Το Acropole Palace, το ιστορικό κτίριο στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ μεσοπολεμικό έργο έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής Art Nouveau, θα παραδοθεί στο τέλος του 2017 και θα αξιοποιηθεί ως χώρος νεανικής δημιουργικότητας.
Οι εργασίες αποκατάστασής του κατά την περίοδο 2013-2016 κόστισαν 8.013.087ευρώ.
Απομένει η αποπεράτωση των εργασιών (τοιχοποιίες και επιχρίσματα, επιστρώσεις και επενδύσεις, κατασκευές ξύλινες και μεταλλικές, λοιπά τελειώματα και δίκτυα ηλεκτρικά και υδραυλικά) με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1.798.868 ευρώ, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ

Εργα σε εξέλιξη 

1) Η συνέχιση των εργασιών για το πολυκεντρικό Μουσείο, τη βασιλική Νεκρόπολη και το Ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα

2) Η στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη του Γεφυριού του Αράχθου στην Πλάκα (βόρεια Τζουμέρκα) το οποίο είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015.
Αποφασίστηκε να συνταχθεί νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το μνημείο, που θα βασίζεται σε μια ευρύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών. Εκτός από τους ήδη συμβαλλομένους φορείς της αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης, (ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια Ηπείρου, ΕΜΠ, Δήμος Β. Τζουμέρκων, ΤΕΕ Ηπείρου) θα συμμετέχουν και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και επίσης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ήδη εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

3) Η αποκατάσταση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, του συγκροτήματος ιδιοκτησιών που έγινε γνωστό ως Αυλή των Θαυμάτων στην Αθηναϊκή γειτονιά της Πλάκας (μεταξύ των οδών Αδριανού, Άρεως, Κλάδου και Βρυσακίου) όπου θα εγκατασταθεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

4) Η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου

Εργα που ξεκινούν το 2017 

1) Δρομολογείται η αποκατάσταση, συντήρηση και στερέωση του μνημείου και του λόφου Καστά και η ανάδειξή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, με τη διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Για τις εργασίες προβλέπεται να διατεθούν άμεσα 2.500.000 ευρώ από κοινοτικά προγράμματα.
Στο διασυνοριακό πρόγραμμα του INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, όπου μπορούσε να ενταχθεί μόνο ένα έργο πολιτισμού από τη Μακεδονία, θα ενταχθεί έργο στην Αμφίπολη ύψους 1.000.000 ευρώ με το οποίο θα δημιουργηθούν διαδρομές επίσκεψης στο σύνολο της αρχαίας πόλης, θα δημιουργηθεί κέντρο πληροφόρησης στο παλαιό σχολείο και θα διαμορφωθεί χώρος εκδηλώσεων και διαλέξεων.
Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με βάση την πρόσκληση που βγήκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ενταχθεί έργο ύψους 1.500.000 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται η οριστική διαμόρφωση του τύμβου, η αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου, η συντήρηση του γλυπτού, γραπτού και ψηφιδωτού διακόσμου, και γενικά η προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του, ώστε να είναι προσβάσιμο.
Οι εργασίες και εδώ θα ξεκινήσουν το 2017.
Εκτός από τα παραπάνω προχωρούν ταχύτατα οι απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών αγροκτημάτων στην περιοχή του ταφικού μνημείου, που είναι άκρως αναγκαίες για να επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

2) Η ανάδειξη και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για τα πέντε θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους και εντάσσονται στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.
Πρόκειται για τα αρχαία θέατρα Γιτάνων στη Θεσπρωτία, Αρχαίας Αμβρακίας, Νικόπολης, Κασσώπης και Δωδώνης

3) Η λειτουργία και η επισκεψιμότητα τεσσάρων κηρυγμένων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή Δήμων Αλμυρού και Αλοννήσου που είναι προς ένταξη πιλοτικά στο πρόγραμμα Υποβρύχια Μουσεία και Καταδυτικά Πάρκα στις βόρειες Σποράδες και στον Παγασητικό

ΤΑΠ 

Το ΤΑΠ έχει μπει σε πορεία επανεκκίνησης.
Θα αποκτήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό βασισμένο στην ηλεκτρονική διαχείριση και θα μετατραπεί σε ένα εκσυγχρονισμένο ισχυρό ταμείο, που θα εξασφαλίζει την παραγωγή και την πώληση πιστών αντιγράφων, ευπώλητων αναμνηστικών, οδηγών και πολιτιστικών χαρτών, και έτσι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα του. Για τον σκοπό αυτόν ψηφίστηκε πρόσφατα συγκεκριμένη διάταξη.

Ολόκληρος ο προγραμματισμός του Υπουργείου στο yppo.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr