17 Μαρτίου 2017

ΣΟΚ! 2.000 παιδιά στα… αζήτητα – Θύματα της οικονομικής κρίσης

Είχαν την ατυχία να γεννηθούν μέσα στην κρίση και τώρα βιώνουν την εγκατάλειψη από τις πρώτες κιόλας μέρες, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν ούτε ένα πιάτο φαγητό ούτε στέγη. Και τα εγκατέλειψαν.
Μητέρες άστεγες, άνεργες, μητέρες που δεν έχουν τα μέσα να προσφέρουν στο παιδί τους ούτε ένα πιάτο φαγητό, αλλά και μετανάστριες, πρόσφυγες, φεύγουν μέσα στη νύχτα μετά τη γέννα αφήνοντας το νοσοκομείο να επωμιστεί τις ευθύνες για το νεογέννητο. Έχει τύχει γονέας να αφήσει το μωρό του στο ασανσέρ με το σημείωμα «δεν μπορώ να το συντηρήσω».
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών από τη φυσική τους οικογένεια στο μαιευτήριο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, σύμφωνα και με την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης.

Με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μία καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον».