01 Μαρτίου 2017

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟ 5€ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ! Προαναγγέλλει βαρείς φόρους και εισφορές ο υπουργός Υγείας!

Ο κ. Τσακαλώτος είναι συνήθως ειλικρινής μέχρι αφέλειας, σε αντίθεση με τους συντρόφους του που είναι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, μαθαίνουμε καμιά φορά και ποια είναι η αλήθεια από επίσημα χείλη σαν και χτες, που διέψευσε σε όλα την κυβέρνηση και το προπαγανδιστικό μηχανισμό Τζανακόπουλου - Μαξίμου - ΕΡΤ για τη δήθεν συμφωνία στην αξιολόγηση. Η μεγάλη διάψευση, όμως, της κυβέρνησης και η μεγάλη αλήθεια ήρθε χτες από το άλλο άκρο: Από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στη Βουλή!

Στην αρμόδια Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, και αφού τελείωσαν τις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι των φορέων Υγείας (ΕΟΠΥΥ κα) και βουλευτές, ο υπουργός κ. Ξανθός απάντησε, απευθυνόμενος κυρίως στην αντιπολίτευση, με τόνο καταδικαστικό και κατηγορηματικό:

Να σταματήσει το παραμύθι ότι μπορούμε να έχουμε ένα σοβαρό και φερέγγυο δημόσιο σύστημα υγείας με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό είναι αδύνατον και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο απλώς κοροϊδεύουν το λαό. Εμείς θέλουμε ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα που να λειτουργεί για το λαό και όχι για τους μεσάζοντες και τις εταιρίες.

Αναρωτιέται κανείς ποιος ακριβώς κοροϊδεύει το λαό. Επειδή, αυτό που είπε ο υπουργός είναι απόλυτα ακριβές όσο κι αν ακούγεται ανατριχιαστικό. Ανατριχιαστικό, γιατί ένας από τους λόγους που έχει καταρρεύσει το πλήρες δημόσιο σύστημα υγείας στις πρωτοπόρους Σουηδία και Βρετανία, οι οποίες ενέπνευσαν και το ΕΣΥ, είναι ακριβώς το κόστος του, που υπερέβαινε τις φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών. Εκεί πάτησαν και οι ιδιωτικοί κολοσσοί που εκμεταλλεύονται την υγεία.

Περιορίστηκε από τις συντηρητικές κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν την ευφορία των μεταπολεμικών δεκαετιών, αλλά δεν επέστρεψε στην πλήρη μορφή του ούτε από τις σοσιαλδημοκρατικές που ακολούθησαν και που ήταν οι εμπνευστές του.

Και περιορίστηκε το σύστημα, διατηρώντας όμως  αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά του εκεί, όπως και σε Φινλανδία, Δανία, σε χώρες με κατοίκους που παράγουν πλούτο και έχουν από τα υψηλότερα εισοδήματα στον πλανήτη.

Περιορίστηκε, αλλά ζει σε χώρες, που η φορολογία των πολιτών είναι υπέρογκη, και που τη σχετικά διαφανή φορολογική πολιτική δεν την αμφισβητεί κανένας ως προς την καθαρότητα της επιστροφής των εισφορών στους πολίτες υπό τη μορφή παροχών παιδείας, περίθαλψης, οικογενειακής βοήθειας, κοινωνικής φροντίδας. Σε χώρες, που κυβερνιώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές κομμούνες, όπως ονομάζουν τους διευρυμένους δήμους και οι οποίες λειτουργούν με συνειδητούς κοινωνικά και πολιτικά πολίτες. Και που έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται στις επιθέσεις των μεγάλων εταιριών εκμετάλλευσης της υγείας.

Περιορίστηκε γιατί αυτό που είπε ο κ. Ξανθός είναι απόλυτα αληθινό. Και μ αυτό το αληθινό ο υπουργός Υγείας μας είπε, χωρίς να το θέλει ίσως, τα επίσης αληθινό, που είναι και το σοβαρότερο:

Ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει και μπορεί και να αυξήσει τις ήδη εξοντωτικές κλίμακες φορολογίας, που θα γίνουν ακόμα πιο εξοντωτικές με τη μείωση του αφορολόγητου. Και ότι θα διατηρήσει και ίσως να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, που ήδη είναι ένα αλαλούμ από την επίσης αλαλούμ ασφαλιστική ασχετοσύνη των διοικητικών και κυβερνητικών παραγόντων, που ασχολούνται με το θέμα.

Ο κ. Ξανθός ίσως ζει στον φαντασιακό κόσμο που ζει η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η φοροδοτική και αφαιμακτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη ξεπεραστεί. Και πως του χρόνου και στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους φόρους και τους λογαριασμούς που πληρώνουν σήμερα. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα έχει κοπεί ακόμα πιο πολύ το εισόδημά τους από τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που έχει δρομολογήσει – αλλά όχι ομολογήσει- το τρίτο μνημόνιο. Κι αυτό, συμπαρασύρει και τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ζει στο φαντασιακό κόσμο, που αγνοεί ότι ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας προϋποθέτει απαραίτητα βαθύ μαχαίρι στα αδιαφανή πανεπιστημιακά, συνδικαλιστικά, διευθυντικά, εμπορικά, φαρμακευτικά και ιατρικά κατεστημένα που λυμαίνονται το χώρο και που είναι παρόντα. Και προϋποθέτει μεγάλες συγκρούσεις και μεγάλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Πρώτα από όλα προϋποθέτει ότι οι πολίτες θα είναι εύρωστοι οικονομικά ώστε να μπορέσουν να φοροδοτήσουν ένα σωστό δημόσιο σύστημα υγείας. Κι αυτό μοιάζει να μην υπάρχει στο μυαλό του υπουργού.

Ναι. Η χώρα, κάθε χώρα χρειάζεται ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας. Επομένως, είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων να ευημερούν οι πολίτες και να συμβάλουν σ' αυτό. Κι εδώ ο υπουργός δεν μας είπε πώς θα χτιστεί ένα τέτοιο σύστημα με υψηλές κλίμακες φόρου και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε φτωχούς φορολογούμενους! Θα του διέφυγε.

Αντιθέτως, το υπουργείο δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο σε ένα σύστημα που λειτουργεί μόνο και μόνο από την ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ πολλών εργαζόμενων. Και δεν μπορεί να αντλήσει ούτε σεντς από μια μνημονιακή πολιτική που έχει επιβάλει μαχαίρι στις δαπάνες Υγείας και Παιδείας! Μέχρι στιγμής πουλάει μόνο μαγκιές. Και φυσικά, ψηφίζει όλα τα μέτρα που φτωχοποιούν τους πολίτες!

Το πρόβλημα είναι ότι όταν κυβερνάς δεν μπορεί να διοικείς επιχειρώντας να εφαρμόσεις ό,τι κουβεντιάζεις με τις παρέες σου, ενδεχομένως και ψιλοζαλισμένος από τα ευεργετικά παράγωγα της μάνας γης. Κι αυτό δεν το ‘χει μόνο ο κ. Ξανθός στην κυβέρνηση. Επειδή, όλα όσα κουβεντιάζονται επιπόλαια στις παρέες δεν είναι ζητούμενα που τα διαχειρίζεσαι στα πλαίσια μνημονίων ενός καπιταλιστικού συστήματος. Είναι ζητούμενα επαναστατικών διεργασιών. Οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο, ιδρώτα και αίμα. Ρίσκα. Όχι ανώδυνες καρέκλες και αερολογίες.

Μετά τον κ. Τσακαλώτο που μας επιβεβαίωσε χτες όσα ήδη καταλαβαίναμε για την αξιολόγηση, που ούτε τέλειωσε, ούτε συμφωνήθηκε, ούτε τελειώνει τη λιτότητα, ούτε φέρνει τίποτε καλύτερο για τους Έλληνες, ήρθε ο κ. Ξανθός να μας πληροφορήσει ότι η φορολογία και η ασφαλιστική λαίλαπα θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.

Δεν εκπλήσσεται κανένας. Ιδίως όταν βλέπει τον άξεστο υφυπουργό υγείας της κυβέρνησης, με νοοτροπία και φρασεολογία τραμπούκου να είναι ο εκλεκτός συνδαιτυμόνας του πρωθυπουργού στο σαρακοστιανό τραπέζι. Ως επιβράβευση της νοοτροπίας του προφανώς. Πολύ Μεγάλη Σαρακοστή προμηνύεται. Και όχι μόνο στην Οικονομία. Γιατί από παιδεία πάσχει ο τόπος.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
http://www.liberal.gr/arthro/118927/apopsi/stili-alatos/proanaggellei-bareis-forous-kai-eisfores-o-upourgos-ygeias.html