16 Μαρτίου 2017

Πάστορας ανακάλυψε διαμάντι 709 καρατίων – Ένα από τα 20 μεγαλύτερα στον κόσμο

Ένα από τα μεγαλύτερα άκατέργαστα διαμάντια ανακάλυψε πάστορας στην περιοχή Κόνο της Σιέρα Λεόνε.

Το διαμάντι είναι 709 καρατίων και πλέον βρίσκεται ασφαλές στην κεντρική τράπεζα της Σιέρα Λεόνε στο Φρίταουν. Πρόκειται για το 13ο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου.

Η ανακάλυψη του πάστορα Εμάνουελ Μόμοχ, δεν έχει εκτιμηθεί από ειδικούς ακόμα αλλά πρόκειται το μεγαλύτερο διαμάντι, που έχει βρεθεί στη Σιέρα Λεόνε από το 1972, τότε που είχε ανακαλυφθεί ένα 969 καρατίων.

Σύμφωνα με το BBC, ο ειδικός εκτιμητής Μάθιου Νιάουνγκουα υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος την αξία του καθώς «η ποιότητα και όχι τόσο το μέγεθός καθορίζουν την αξία του διαμαντιού».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι τον περασμένο Μάιο η εταιρεία Lucara , που ασχολείται με την ανεύρεση διαμαντιών πούλησε έναν πολύτιμο λίθο 813 καρατίων (το 6ο μεγαλύτερο) έναντι 63 εκατ. δολαρίων σε κλειστό πλειστηριασμό στο Λονδίνο, ενώ λίγους μήνες πριν (το Νοέμβριο του 2015) είχαν βρει το 2ο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου.

Το διαμάντι, πριν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος, οδηγήθηκε στον Πρόεδρο της χώρας Έρνεστ Μπάι Κόρομα, ο οποίος ευχαρίστησε τις αρχές και τους κατοίκους που δεν προχώρησαν σε μία παράνομη αγοραπωλησία του.