01 Μαρτίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Με αποδοκιμασίες από κάτι πατσαβούρες που ζηλεύουν Ιβάνκ-Μελάνια η ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο – "Πρώτα η Αμερική" και το… τείχος

Προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, αλλά μάλλον δεν βρήκε ανταπόκριση. Ήταν δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα δέχονταν τίποτα τόσο εύκολα. Όπως και έγινε. Άλλοι επέλεξαν να το κάνουν με συμβολικό τρόπο. Κι άλλοι με αποδοκιμασίες. Το έζησε κι αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ: αποδοκιμάστηκε στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είπε πολλά περισσότερα (μάλλον λιγότερα) από όσα έχει υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. «Η Αμερική πρώτα», το τείχος στο Μεξικό (που πάντως δεν ανέφερε πως θα το πληρώσουν οι Μεξικανοί), η ομάδα κατά των εγκλημάτων από μετανάστες της οποία ονόμασε VOICE, το Obamacare που θα καταργηθεί και φυσικά οι φοροαπαλλαγές.

Όταν κατά την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για την ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του, υποσχόμενος αυστηρότερη επιβολή του νόμου όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συνώνυμο κατ' αυτόν με την ασφάλεια και την απασχόληση, δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Ερχόμενοι σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική παράδοση, οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια. Άλλοι, επέλεξαν να εμφανιστούν στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου ντυμένοι στα άσπρα. Ήταν περίπου 40 στελέχη των δημοκρατικών, που φόρεσαν λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Μια σιωπηρή διαμαρτυρία.













Κι όταν τελείωσε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου, σηκώθηκαν και αποχώρησαν από την αίθουσα, αφήνοντας τους Ρεπουμπλικάνους να τον αποθεώσουν!





Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια—την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ όπως και όταν ανακοίνωσε την ίδρυση της VOICE, μιας υπηρεσίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσινγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.



«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου», είπε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο, παρουσία της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ, της κόρης του Ιβάνκα, γερουσιαστών, υπουργών και μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος», πρόσθεσε.







Ο Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ, και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας. Επέμεινε στο ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα στα σύνορα.
«Εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους μας για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθωτούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας», είπε. Χωρίς να θίξει άμεσα το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, ο Τραμπ πρότεινε να εγκαταλειφθεί το σημερινό σύστημα και να υπάρξει μια μεταρρύθμιση όσον αφορά τη μετανάστευση «βάσει προσόντων».

Το τείχος θα γίνει – Μέτρα κατά της μετανάστευσης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί ξανά στο ποιος θα το πληρώσει (οι Μεξικανοί είχε πει τόσο προεκλογικά όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) και υπερασπίστηκε το διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά – κυρίως μουσουλμανικές- χώρες, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του πήρε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία».



«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την (σ.σ. εθνική μας) ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε.



Θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, είπε επίσης και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές. Σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς, επεσήμανε.



Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων. Ένα ευρύ σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τη μετανάστευση είναι εφικτό να γίνει νόμος εάν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δείξουν διάθεση να συμβιβαστούν στο Κογκρέσο, είπε
«Ο καιρός για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τέλειωσε. Η εποχή που τσακωνόμασταν για ασήμαντη αφορμή έχει περάσει. «Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».





Obamacare και φοροαπαλλαγές

Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, και να μεταρρυθμίσουν το ισχύον πλαίσιο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλιση και την περίθαλψη, να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτές και να μειωθούν τα κόστη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.



Υποσχέθηκε επίσης μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες». Προτείνοντας ένα σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές –που όμως αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πολλούς ρεπουμπλικάνους– ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η χώρα του δαπανά «δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό» την ώρα που οι δικές της υποδομές βρίσκεται σε «αξιοθρήνητη κατάσταση».
Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).

"Πρώτα η Αμερική"

Τόνισε επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής. «Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ (τους οποίους όπως και το ΝΑΤΟ έχει… κράξει πολλάκις) ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».





Παρότι, πάντως, τάχθηκε υπέρ μιας θεαματικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις», διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στο NATO αλλά οι σύμμαχοι από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί (…) Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».





Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία. Πάντως δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον φιλικό του τόνο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.









Κάνοντας ένα σχόλιο εκτός κειμένου, ο Τραμπ πρόσθεσε: «στην πραγματικότητα μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα έρχονται σαν πλημμύρα. Πολύ ωραία». Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια. Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (...) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Δείτε όλο την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ



Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters
newsit.gr