01 Μαρτίου 2017

Κρατείται για ανάκριση η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Γάλλο υποψήφιο της Δεξιάς - Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του - Σάλος στη Γαλλία από τις εξελίξεις

Νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Φιγιόν που ταλανίζει τη Γαλλία. Οπως έγινε σήμερα γνωστό, η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικεί τη γαλλική προεδρία, οδηγήθηκε στην αστυνομία όπου και ανακρίνεται. Οπως ανακοινώθηκε, ο Φρανσουά Φιγιόν θα δώσει συνέντευξή Τύπου, στις 12 ώρα Γαλλίας. Η Πενέλοπε πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο αργομισθίας και το ποσό με το οποίο φέρεται να επιβάρυνε το γαλλικό δημόσιο φθάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», o επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν, Πατρίκ Στεφανίνι, υπέβαλε την παραίτησή του στον προεδρικό υποψήφιο. Όμως, ακόμη δεν έχει αποδεκτή.

Η Πενελόπε Φιγιόν βρίσκεται στο σπίτι της οικογένειας και είναι καλά, δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του ζευγαριού, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Την ίδια ώρα στη γαλλική Δεξιά επικρατεί αναβρασμός μετά την πληροφορία του Mediapart ότι η σύζυγος του Φιγιόν ανακρίνεται από τις γαλλικές αρxές.

Όπως αναφέρουν Le Figaro και Liberation όλα σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος βρίσκονται στην έδρα των «Ρεπουμπλικανών» αναμένοντας να ακούσουν τα όσα θα πει ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς.

Την ώρα που θα κάνει δηλώσεις ο Φιγιόν θα έχει στο πλευρό του τον Αλέν Ζιπέ ενώ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία και με Σαρκοζί.  

«Αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας πω τίποτα», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ στους δημοσιογράφους που του ζητούσαν επίμονα να τους αποκαλύψει τι του είπε ο Φρανσουά Φιγιόν μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες.

Οι γαλλικές αρχές είχαν ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ότι ξεκινούν επίσημη έρευνα για τον Φρανσουά Φιγιόν και το PenelopeGate. Ο Φρανσουά Φιγιόν από την πλευρά του έχει δηλώσει πως δεν υπήρξε τίποτε το παράνομο στις συγκεκριμένες πληρωμές καθώς η σύζυγός του εργαζόταν ως βοηθός τόσο του ιδίου όσο και του διαδόχου του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο και είχε αναρτήσει όλα τα οικονομικά στοιχεία. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο Φιγιόν  είχε τονίσει πως σε περίπτωση που βρεθεί υπό δικαστική διερεύνηση θα παραιτηθεί από την κούρσα για την Γαλλική Προεδρία.

Η ανάκρισή της πάντως από τις αρχές έρχεται την ώρα που ο προεκλογικός αγώνας κλιμακώνεται στη Γαλλία ενόψει των εκλογών του Μαΐου με τη Λεπέν να προηγείται σταθερά στον πρώτο γύρο (23 Απριλίου) ενώ στον δεύτερο γύρο (7 Μαΐου) φαίνεται να ηττάται είτε από τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Εμανουέλ Μακρόν είτε από τον Φρανσουά Φιγιόν.

Η σύζυγός του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, είχε αποφασίσει το τελευταίο διάστημα να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να ξεχάσει έστω και για λίγο το σκάνδαλο PenelopeGate, που αμαυρώνει την εικόνα όχι μόνο της ιδίας αλλά και του συζύγου της. Η Πενέλοπε που κατηγορείται για αργομισθία, καθώς δεν αποδεικνύεται ότι εργάστηκε ως κοινοβουλευτική βοηθός στο πλευρό του συζύγου της, προτίμησε να αποσυρθεί από τη γαλλική πρωτεύουσα και να επισκεφθεί την εξοχική κατοικία της που βρίσκεται στην γενέθλια πόλη του Φιγιόν, Σαρτ. «Η Πενέλοπε εκεί αποφεύγει τις μετακινήσεις. Τις περισσότερες ώρες είναι κλεισμένη στο σπίτι. Βγαίνει έξω μόνο για να κάνει τα ψώνια της», επισημαίνει δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού Closer.

Οσον αφορά στην έρευνα, γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τα τα στοιχεία τα οποία έδωσε στις αρχές το ζεύγος Φιγιόν φάνηκε ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ