14 Μαρτίου 2017

Ερντογάν σε Τούρκους μετανάστες: "Μην ψηφίσετε τους ρατσιστές" – Ρούτε: "Δεν θα πέσω στο επίπεδό σου"

- Ευθεία παρέμβαση Ερντογάν στο εσωτερικό Ολλανδίας και Γερμανίας ενόψει εκλογών
- «Μην ψηφίσετε την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» είπε απευθυνόμενους στα εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών
- Κράτος τρομοκράτης για τον Τούρκο πρόεδρο η Ολλανδία
- Οργή Ρούτε για την αναφορά Ερντογάν στον ολλανδικό ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
- «Παραποιείς την ιστορία, είσαι απαράδεκτός και υστερικός!»
- Βερολίνο: Ο Ερντογάν θέλει να θυματοποιηθεί
Ένα σαφές μήνυμα προς τους χιλιάδες Τούρκους που ζουν στην Ολλανδία και έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και στους 1,4 εκατ. που μπορούν να ψηφίσουν στη Γερμανία (συνολικά σχεδόν 4 εκατ. είναι οι Τούρκοι της Γερμανίας) έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ευθεία παρέμβαση στο εσωτερικό της Ολλανδίας (σε πρώτη φάση, αφού αύριο γίνονται οι εκλογές) αλλά και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό της Γερμανίας που επίσης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Και όλα αυτά για να συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Τουρκία.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα Ιατρικής στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έβαλε στο ίδιο "καζάνι" την Ολλανδία και τη Μέρκελ και ζήτησε από τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές. Μια φράση που μεταφράζεται ως ευθεία παρέμβαση ενόψει των αυριανών εκλογών στην Ολλανδία αλλά και εκείνων που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, όπου το τουρκικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας.

Έσπευσε δε να διαμηνύσει πως «το "ναι" στο δημοψήφισμα θα είναι η καλύτερη απάντηση στους εχθρούς της Τουρκίας». Γι’ αυτό γίνονται όλα άλλωστε, για το δημοψήφισμα που ο Ερντογάν ελπίζει πως θα του δώσει όσα ονειρεύτηκε: όλη τη δύναμη να κάνει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όπως το θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό ούτε καν στη Βουλή


Στο στόχαστρό του για δεύτερη μέρα μπήκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το «ντροπή σου, υποθάλπεις τρομοκράτες», ο Ερντογάν είπε ότι η Μέρκελ επιτέθηκε στην Τουρκία όπως το έκαναν οι Ολλανδοί αστυνομικοί με τα σκυλιά και τα άλογα, που βγήκαν στους δρόμους του Ρότερνταμ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (12.03.2017) για να αντιμετωπίσουν το οργισμένο πλήθος Τούρκων μεταναστών που συγκεντρώθηκε μπροστά στο τουρκικό προξενείο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να μιλήσει στο πλήθος και να φτάσει στο προξενείο, απελαύνοντάς την στη Γερμανία.

«Η Μέρκελ δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» είπε, μίλησε για κράτος – τρομοκράτη (Ολλανδία) και κατηγόρησε τη Γερμανία και την Ολλανδία πως με τη στάση τους έναντι στην Τουρκία κάνουν κακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε δε την καγκελάριο της Γερμανίας αναξιοπρεπή. «Αυτοί που στήριξαν την Ολλανδική στάση έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση», τόνισε.

"Έχετε τα χέρια σας βαμμένα με το αίμα της Σρεμπρένιτσα"
Μόλις λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Ερντογάν φρόντισε να τραβήξει ακόμη περισσοτερο το σχοινί, ρίχνοντας αλάτι σε μια ανοιχτή πληγή της Ολλανδίας και της Ευρώπης γενικότερα: με την αναφορά στη σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους εθνικιστές και ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή είχε ο ΟΗΕ και οι Ολλανδοί κυανόκρανοι που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


"Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα", είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995. "Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα", είπε. Και πρόσθεσε: "Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους".
Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα από τα πιο ειδεχθή έγκληματα πολέμου. Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σφαγίασαν πάνω απο 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια. Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Διεμήνυσε επίσης ότι η κόντρα με την Ολλανδία δεν μπορεί να λήξει με μια συγγώμη (την οποία η Χάγη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητήσει βέβαια) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις.

Ρούτε: Παραποίηση της Ιστορίας
Οι αναφορές του Ερντογάν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και στο ρόλο της Ολλανδίας δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Ο οποίος χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.


«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός. Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws.

Απάντηση όμως υπήρξε και από το Βερολίνο σε σχέση με όσα είπε ο Ερντογάν για τη Μέρκελ. «Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις προκλήσεις της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί ως θύμα ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.