19 Μαρτίου 2017

ΧΑΣΙΚΛΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ! Τα τρία λεπτά του τρόμου στο Ορλί: Θα υπάρχουν νεκροί φώναζε ο δράστης

Πώς περιέγραψε ο εισαγγελέας την επίθεση σε βάρος των τριών στρατιωτών - Στην τσάντα του βρέθηκαν ένα Κοράνι και 750 ευρώ - Στο σπίτι του βρέθηκε κοκαΐνη και ξένα χαρτονομίσματα - Πού εστιάζεται η έρευνα των γαλλικών αρχώνΤρία λεπτά τρόμου, τρία λεπτά αγωνίας, τρία λεπτά εύθραυστων ισορροπιών. Τόσο κράτησε η «μάχη» στο αεροδρόμιο του Ορλί ανάμεσα στον 39χρονο Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέ και τους τρεις στρατιώτες που τον αντιμετώπισαν όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισίου το βράδυ του Σαββάτου παρουσιάζοντας λεπτομέρειες της επίθεσης που ξύπνησε μνήμες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ρολόι στο αεροδρόμιο Ορλί έδειχνε 8:22 το πρωί του Σαββάτου όταν ο Μπελγκασέ προσπάθησε να αρπάξει το όπλο τύπου Famas της γυναίκας στρατιωτικού. Ο 39χρονος άρπαξε με το δεξί του χέρι το όπλο και με το αριστερό του κράτησε τη γυναίκα κάνοντάς την «ασπίδα» απέναντι στους δύο συναδέλφους της ενώ της είχε κολλήσει στον κρόταφο ένα πιστόλι των 9mm.

Μετά από τρεις προσπάθειες οι άλλοι δύο στρατιώτες αρχικά τον έριξαν κάτω και όταν εκείνος προσπάθησε να σηκωθεί ξανά τότε τον σκότωσαν. Το ρολόι έδειχνε 8:25 και η απειλή είχε εξουδετερωθεί.

Σε αυτά τα λεπτά ο Μπελγκασέ είχε πει στους στρατιώτες: Σηκώστε τα χέρια ψηλά, είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Θα υπάρξουν νεκροί.

O 39χρονος Ziyed Ben Belgacem


Στην τσάντα που είχε μαζί του οι αστυνομικοί βρήκαν ένα Κοράνι, 750 ευρώ μετρητά, έναν αναπτήρα και ένα πακέτο τσιγάρα ενώ όπως διαπιστώθηκε όταν έφτασε στο σημείο της επίθεσης πέταξε άλλη μια τσάντα στην οποία βρέθηκε ένα μπιτόνι με βενζίνη.

Όταν αργότερα το Σάββατο αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του βρήκαν σε αυτό λίγα γραμμάρια κοκαΐνης, μια ματσέτα και ξένα χαρτονομίσματα.

Ο επόμενος στόχος των αρχών σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα είναι η έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους συνομιλούσε.

Ο 39χρονος ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές. Είχε κάνει φυλακή για ληστείες και για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ τελευταία, ενώ ήταν έγκλειστος, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και θεωρείτο «ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος». Για το λόγο αυτό, η αντιτρομοκρατική είχε ερευνήσει το σπίτι του, αμέσως μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, χωρίς όμως κάτι να εντοπιστεί και να τον συνδέσει με τους τρομοκράτες.

Έτσι, αν και ήταν χαρακτηρισμένος από τις αρχές, δεν ετέθη ποτέ υπό παρακολούθηση καθώς ο φάκελός του δεν είχε την ένδειξη ότι αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για το κράτος.


Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια
3 Φεβρουαρίου 2017 - Επίθεση στο Λούβρο: Ένας άντρας πυροβολείται πέντε φορές, αφού προσπάθησε να εισβάλει στο Μουσείο.

14 Ιουλίου 2016 - Επίθεση στη Νίκαια: Την Ημέρα της Βαστίλης, 86 άνθρωποι σκοτώνονται όταν ένας τζιχαντιστής οδηγώντας φορτηγό πέφτει πάνω τους.

13 Ιουνίου 2016 - Δύο Γάλλοι αστυνομικοί δολοφονούνται μπροστά στον τρίχρονο γιο τους από τζιχαντιστή.

13 Νοεμβρίου 2015 - Η Γαλλία συγκλονίζεται από την χειρότερη επίθεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: 130 άνθρωποι σκοτώνονται από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν και άλλα σημεία του Παρισιού

7 Ιανουαρίου 2015 - Δύο αδέρφια τζιχαντιστές δολοφονούν 11 ανθρώπους στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, ενώ έξι ακόμα χάνουν την ζωή τους σε ένα παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας.