17 Μαρτίου 2017

Ένοχη η κυβέρνηση για το ατύχημα στη Φουκουσίμα - Αποζημιώνει τους κατοίκους

Μία πρωτοφανή απόφαση έλαβε ιαπωνικό δικαστήριο, το οποίο καταδικάζει την κυβέρνηση - την έκρινε υπαίτια- για το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011. Το δικαστήριο δικαίωσε κατοίκους της περιοχής, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καθώς είχαν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την απόφαση μάλιστα, η καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε επιβάλλει στην εταιρεία Tepco (Tokyo Electric Power), που ήταν ο γενικός χειριστής, πιο σκληρά προληπτικά μέτρα.

Το δικαστήριο στην επαρχία Maebashi, βόρεια του Τόκιο, αποφάσισε υπέρ των 137 κατοίκων, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αφού αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Κυβέρνηση και Tepco πλέον καλούνται να πληρώσουν περίπου 320.000 ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο ωστόσο, από το αναμενόμενο.

Ο εκπρόσωπος της κυβένρησης Yoshihide Suga, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση. Αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι αυτή δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το τσουνάμι και το σεισμό που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχασαν τη ζωή τους και εξαφανίσθηκαν 18.446 άνθρωποι ενώ περίπου 123.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν αν μετοικήσουν εξαιτίας των ακτινοβολιών.

Πριν από λίγες μέρες ωστόσο, και έξι χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη γύρω περιοχή.

Το συμβάν στη Φουκουσίμα ήταν το πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ του 1986.