15 Μαρτίου 2017

Η παρέα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ειδικού Συνεργάτη

Μέσα από μια στενή παρέα δυσαρεστημένων «συνδικαλιστών» οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν βρει κομματική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποσπαστεί σε γραφεία υπουργών, επιχειρεί η κυβέρνηση να ασκήσει τον πλήρη έλεγχο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η υπόθεση που ανέδειξε το Σάββατο το Liberal αποκαλύπτοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να διορίσει στη θέση Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη νομική σύμβουλο και δεξί χέρι του Νίκου Παππά, Άννα Νάκου μοιάζει να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η χθεσινή απόσυρση της υποψηφιότητας της ειδικευμένης σε θέματα ανταγωνισμού δικηγόρου Μαρίνας Σταυροπούλου, μιας εκ των προτεινόμενων από την κυβέρνηση νομικών που θα διορίζονταν ως μέλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκάλεσε ερωτηματικά. Πέραν ωστόσο της προσωπικής φιλίας με την Άννα Νάκου, δεν προκύπτει άλλη κομματική ή άλλη σύνδεση και η απόσυρσή της αποδίδεται πιθανόν σε λόγους που έχουν να κάνουν με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων αν αποδέχονταν τη θέση λόγω της σύνδεσής της με ιδιωτική εταιρεία.

Ούτως ή άλλως με τις αλλαγές που θα γίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την ερχόμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση θα ελέγχει άμεσα τουλάχιστον πέντε από τα οκτώ μέλη, ακυρώνοντας στην πράξη την έννοια της «ανεξάρτητης Αρχής» που συνοδεύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ένα χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια που έγινε να αλλάξουν τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν μια νυκτί με τροπολογία που μείωνε το χρόνο της θητείας τους και έθετε ασυμβίβαστα, η κυβέρνηση φτάνει στην πηγή να πάρει τον έλεγχο -από τώρα και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια- σε μια από τις πιο νευραλγικές Αρχές.

Όσο ξετυλίγεται, όμως, το κουβάρι γύρω από τα πρόσωπα που επιχειρείται να πάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ηνία στην Επιτροπή, τόσο αποκαλύπτεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βολέψει «δικά της παιδιά» σε πολιτικά γραφεία και παράλληλα να ελέγξει μια από τις πιο κρίσιμες Αρχές στην Ελλάδα, αξιοποιώντας στελέχη που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κυρίως κομματικά παράσημα για τη συνδικαλιστική τους δράση αλλά δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν στην εσωτερική ιεραρχία της Επ.Αντ. μέσα από τις επίσημες διαδικασίες αξιολόγησης.

Η ίδια η προτεινόμενη για Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Άννα Νάκου ήταν η γραμματέας στον Σύλλογο Εργαζομένων Ειδικών Επιστημόνων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συνδικαλιστική της δράση ήταν το διαβατήριό της για το πολιτικό γραφείο του Νίκου Παππά όπου αποσπάστηκε το 2015 για να παρέχει νομικές συμβουλές. Ως υπάλληλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιχείρησε χωρίς επιτυχία να προαχθεί σε τμηματάρχη το 2014 και είχε προσφύγει μάλιστα δικαστικά κατά μιας εκ των επιλεχθέντων, υπόθεση από την οποία στην πορεία παραιτήθηκε καθώς  αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η πρόεδρος του ίδιου Συλλόγου Εργαζομένων Ειδικών Επιστημόνων της Επιτροπής Σύλβια Καμπαλούρη είναι σήμερα αποσπασμένη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη.

Ο δε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Φώτης εξακολουθεί να εργάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε σε θέση Εισηγητή της Επιτροπής,.

Το ίδιο έγινε και με ένα άλλο στέλεχος της Επιτροπής, τον Νίκο Ζευγώλη ο οποίος επίσης δεν αναρριχήθηκε μέσα από τις κρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποχώρησε ως αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, από εκεί βρέθηκε στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων και επέστρεψε ως εισηγητής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενόσω υπουργός ήταν ο Γ. Σταθάκης.

Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, υπάλληλος επίσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ειδικευμένος στο κοινοτικό δίκαιο, ανήκει επίσης στους ανθρώπους που ο ΣΥΡΙΖΑ μετακίνησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πολιτικά γραφεία. Ο συγκεκριμένος είχε αποσπαστεί από το 2015 στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση μέχρι που στις αρχές του μήνα η σύμβασή του λύθηκε και εδώ και λίγες ημέρες έχει επιστρέψει πίσω στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

http://www.liberal.gr/arthro/122714/politiki/2017/i-parea-ton-sundikaliston-tou-syriza-sto-timoni-tis-epitropis-antagonismou-.html