17 Μαρτίου 2017

Κίνημα… «πληρώστε» με νέα διόδια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική γραμμή σε ζητήματα καίριας σημασίας για τους πολίτες φαίνεται να έχει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δεν συνεννοούνται. Οι μεν λένε ναι στη δημιουργία διοδίων σε Αγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη και οι δε αρνούνται να μιλήσουν για το ζήτημα από το καλοκαίρι(!) παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους δημάρχους.

Το ίδιο κόμμα που κάποτε προάσπιζε το «Δεν πληρώνω» και βρισκόταν στο πλευρό των αγανακτισμένων πολιτών κατά των διοδίων, σήμερα που είναι κυβέρνηση μετατοπίστηκε στην άλλη πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, μέχρι τα τέλη του 2017 θα έχουν δημιουργηθεί πλευρικά διόδια σε Αγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη.

Αντιδράσεις

Οι κάτοικοι των γύρω δήμων ήταν εξαρχής αντίθετοι στη δημιουργία διοδίων και όπως είναι αναμενόμενο αντιδρούν έντονα, ζητώντας να μην υπογράψει ο κ. Φάμελλος την περιβαλλοντική μελέτη για την τοποθέτηση των διοδίων.

Οπως ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο ο Γιώργος Θωμάκης, δήμαρχος Κηφισιάς, «εμείς δεν θέλουμε διόδια, ο Πάνος Σκουρλέτης μας είχε διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Τώρα πάλι τα αλλάζουν. Ο αρμόδιος υπουργός είναι ο κ. Σπίρτζης και εκείνος αρνείται να μας δει από το καλοκαίρι».

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Θωμάκος με τον κ. Φάμελλο πριν από περίπου είκοσι μέρες, τονίστηκε πως προϋπόθεση από πλευράς ΥΠΕΝ είναι η προηγούμενη απάντηση των ερωτημάτων για το κυκλοφοριακό και την ασφάλεια των διελεύσεων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, που παραδέχτηκε ότι είναι ακατάλληλο και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, καθώς μόνο έτσι θα υπογράψει ο ίδιος τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αναψε… φωτιές

Η χθεσινή αναφορά του κ. Φάμελλου για τη δημιουργία διοδίων στις παραπάνω περιοχές, σε συνδυασμό με την άρνηση του κ. Σπίρτζη να συνομιλήσει με τους δημάρχους για αυτό το μείζον ζήτημα, τους αναγκάζει να μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στο προαύλιο χώρο του ΥΠΟΜΕΔΙ και να απαιτήσουν διάλογο μαζί του.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, προσπάθησε όσο γίνεται να τηρήσει ουδέτερη στάση και να πετάξει το μπαλάκι στον κ. Σπίρτζη. «Η δέσμευση εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι υπέρ της θεσμοθέτησης και της εφαρμογής αναλογικών διοδίων στην περιοχή, αντί των μετωπικών. Αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανού κυκλοφοριακού φόρτου».
Παράλληλα, θέλησε να διευκρινίσει πως θα υπάρξουν και εξαιρέσεις. «Βέβαια, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής θα εξαιρούνται από την καταβολή διοδίων. Στην περιβαλλοντική μελέτη λαμβάνουμε υπόψη ότι αν οι μετρήσεις αποδείξουν επιπλέον κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής θα ληφθούν συγκοινωνιακά και τεχνικά μέτρα για την αναστροφή της επιβάρυνσης και την εξομάλυνση του φορτίου».

Ωστόσο, επτά μήνες μετά και παρά το χαμό που έχει προκληθεί από τη δημιουργία των διοδίων, παραμένει άγνωστη η θέση του αρμόδιου υπουργείου καθώς ο κ. Σπίρτζης επιμένει να τηρεί σιγήν ιχθύος.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxipnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου