15 Μαρτίου 2017

Περισσότεροι παρά ποτέ οι Σκωτσέζοι που θέλουν ανεξαρτησία

Στο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ βρίσκεται στη Σκωτία η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της, ενώ πέφτει η δημοτικότητα της ΕΕ σύμφωνα με μια νέα ακαδημαϊκή έρευνα.
Κι αυτό, όπως λένε οι ερευνητές του ScotCen Social Research, δείχνει ότι οι πολιτικοί που θέλουν να πείσουν την πλειοψηφία των Σκωτσέζων να στηρίξει το αίτημα απόσχισης απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να παίξουν το χαρτί της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα δύο 24ωρα αφότου η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επιβεβαίωσε ότι θέλει να ζητήσει απ’ τη βρετανική κυβέρνηση άδεια διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία κατά τη γνώμη της βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι μετά το Brexit και πρέπει να της επιτραπεί να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.


Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον

Η Στέρτζον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή στις αρχές του 2019, όταν οι όροι της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν αποσαφηνισθεί.

Αλλά τα αντιπολιτευόμενα φιλοβρετανικά κόμματα στη Σκωτία υποστηρίζουν ότι ένα νέο δημοψήφισμα -μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014- θα προκαλέσει νέο ρήγμα και ανασφάλεια στην κοινωνία κι ότι δεν το θέλει η πλειοψηφία των πολιτών.


Η έρευνα του ScotCen διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016. Οι 1.237 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι προτιμούν: ανεξαρτησία, μεταβίβαση εξουσίας, ή να μην υπάρχει καθόλου τοπικό κοινοβούλιο και το 46% είπαν ότι θέλουν ανεξαρτησία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης της απόσχισης απ’ το 1999 και διπλάσιο σε σχέση με εκείνο του 2012, όταν είχε ξεκινήσει η προηγούμενη εκστρατεία αυτονόμησης της Σκωτίας.


Σύμφωνα με την έρευνα το αίτημα για ανεξαρτησία στηρίζουν ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια: το 72% στις ηλικίες 16-24 θέλουν να φύγουν απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 26% στις ηλικίες άνω των 65.


Την ίδια ώρα αυξάνει κι ο σκεπτικισμός των Σκωτσέζων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μολονότι πέρυσι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι δύο στους τρεις (67%) είτε θέλουν Brexit, είτε να μειωθούν οι εξουσίες των Βρυξελλών. Το 2014 το ποσοστό αυτό κυμαινόταν λίγο πάνω απ’ το 50%, ενώ το 1999 μόνον τέσσερις στους δέκα Σκωτσέζους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ευρωσκεπτικιστές.

Λονδίνο: «δεν υπάρχει η επιλογή παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ»
Σε μια ένδειξη, πάντως, ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να απορρίψει το αίτημα της Στέρτζον, ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Σκωτία, Ντέιβιντ Μαντέλ, διεμήνυσε ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή ενός νόμιμου και δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας εντός του χρονοδιαγράμματος που ζητεί η πρωθυπουργός της.


O Ντέιβιντ Μαντέλ, υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Σκωτία

«Θα είναι αδύνατον στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Νίκολα Στέρτζον για τους ανθρώπους να έχουν διαμορφώσει μία λελογισμένη εικόνα και, κατά συνέπεια, να διεξαχθεί ένα νόμιμο, δίκαιο και δεσμευτικό δημοψήφισμα», δήλωσε ο Μαντέλ στην εφημερίδα Scotland's Herald.

«Δεν υπάρχει επιλογή για τη Σκωτία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρεί ή για τη Σκωτία να κληρονομήσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα για το αίτημα περί δημοψηφίσματος μία έμμεση πρόταση ότι κάπως με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να αποφευχθεί η αποχώρηση της Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι παράλογο», είπε.