21 Μαρτίου 2017

Ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ θέλει να κατέβει για γερουσιαστής στην Κολομβία [εικόνες & βίντεο]

Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα στη γερουσία της Κολομβίας έναν άνθρωπο με εκατοντάδες φόνους στο ενεργητικό του.
Ο Τζον Τζάιρο Βελάσκεζ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ποπάι», σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους κατ' εντολή του πάλαι ποτέ «βαρώνου της κοκαΐνης», Πάμπλο Εσκομπάρ, ενώ οργάνωσε τις δολοφονίες περίπου 3.000 ανθρώπων - μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αντίπαλοι του Εσκομπάρ τις δεκαετίες του '80 και του '90 όταν ήταν επικεφαλής του δικτύου εκτελεστών του καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν.


Δικάστηκε, καταδικάστηκε κι αποφυλακίστηκε το 2014 μετά από μόλις 23 χρόνια στη φυλακή επειδή συνεργάστηκε με τη Δικαιοσύνη για τη διάλυση του καρτέλ.

Και τώρα κάνει όνειρα καθόδου στον πολιτικό στίβο...

«Ναι, θέλω να γίνω γερουσιαστής», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Η ζωή του έγινε τηλεταινία, που θα προβάλει τον Απρίλιο το Netflix, το ίδιο δίκτυο που παίζει τη σειρά “Narcos” για τον Εσκομπάρ.

Ο Βελάσκεζ είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον οποίο χαρακτηρίζει «διεφθαρμένο».

Παίρνει συχνά μέρος στο δημόσιο διάλογο εκφράζοντας απόψεις για θέματα της επικαιρότητας μέσω Twitter και του καναλιού του στο YouTube και δεν μασάει τα λόγια του.

Πρόσφατα μάλιστα παραπονέθηκε για την ελλιπή ασφάλεια στο Μεντεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, όταν τον λήστεψαν για δεύτερη φορά μοτοσικλετιστές.

Ο Βελάσκεζ θεωρεί πολύ επιεική την ειρηνευτική συμφωνία που έκλεισε ο πρόεδρος Σάντος με τους αντάρτες της Farc. Θέλει επίσης να καταπολεμήσει, όπως λέει, τη διαφθορά.

Όσο για τη μάχη κατά του εμπορίου κοκαϊνης, που τον έκανε κάποτε πλούσιο, η συνταγή του είναι «νομιμοποίηση», ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Ο Βελάσκεζ υπογραμμίζει ότι επιδίωξε το διάλογο με θύματα των εγκλημάτων του κι ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.

Και με τη στήριξη των κατοίκων στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν, που κάποτε βοηθούσε το καρτέλ, ελπίζει τώρα να μπει σύντομα και στη γερουσία...