14 Μαρτίου 2017

Σμπώκος και Λιακουνάκος στο εδώλιο για μίζες για τα ιπτάμενα ραντάρ

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 17 προσώπων , μεταξύ των οποίων και ο Θ. Λιακουνάκος για μίζες στην προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.
Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 17 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Η πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών, Χρήστου Μπαρδάκη, που αριθμεί 363 σελίδες, αφορά στις μίζες που φέρονται να δόθηκαν για την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Έρικσον.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων γνωστά ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο Γιάννης Σμπώκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός, στελέχη της εταιρίας Έρικσον αλλά και ο Θωμάς Λιακουνάκος.
Στην πρόταση του ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή των 17 κατηγορούμενων για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου.

Παράλληλα, προτείνει να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία 9 άτομα αλλά και το σύνολο των κατηγορουμένων για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την κατηγορία, διακινήθηκαν τεράστια ποσά από την Σουηδική εταιρεία, μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου, με τελικούς αποδέκτες της μίζας τον Γιάννη Σμπώκο αλλά και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Θωμάς Λιακουνάκος φέρεται να μοίρασε μίζες ύψους 1.6 εκ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκ. κορώνων Σουηδίας, με τελικούς αποδέκτες τους Σμπώκο, Τσοχατζόπουλο και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Κομβικό ρόλο εμφανίζεται να έχει απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.

Ειδική αναφορά κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας στους ισχυρισμούς ενός υπερήλικα που εμφανιζόταν ως δικαιούχος της εταιρίας Highwood, μέσω της οποίας, σύμφωνα με την κατηγορία, διακινήθηκε μαύρο χρήμα.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο στην αποκαλυπτική απολογία του εμφανίζει τον Γιάννη Σμπώκο ως τον άνθρωπο που έδινε τις εντολές πίσω από κάθε κίνηση.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας αναφέρεται σε ενισχυμένες ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο λέει την αλήθεια πως ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.