15 Μαρτίου 2017

ΣτΕ : Οι Δ.Ο.Υ. πρέπει να καλούν σε ακρόαση πριν την επιβολή κυρώσεων!

Πριν την επιβολή κυρώσεων οι Δ.Ο.Υ πρέπει να καλούν τον φορολογούμενο σε ακρόαση και παροχή εξηγήσεων σε περίπτωση που μετά τους ελέγχους διαπιστώσουν παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Αυτό αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του Β΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη επταμελή σύνθεση λόγω σπουδαιότητας.

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β΄τμήματος καλείται με την απόφαση που θα εκδώσει να απαντήσει στο ερώτημα εάν για κάθε ξεχωριστή παράβαση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να παρέχει χωριστά εξηγήσεις ή εάν θα πρέπει να απαντά για όλες μαζί.

Η πενταμελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ στην υπ΄ αριθμόν 39/2017 απόφασή της επισημαίνει ότι σε περίπτωση παραβιάσεων του ΚΒΣ, όπου τα βιβλία και τα στοιχεία του επιτηδευματία ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως ανεπαρκή ή ανακριβή, με συνέπεια τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων, πρέπει να κινηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 30 του ΚΒΣ διαδικασία.

Όπως προβλέπεται ο προϊστάμενες της αρμόδιας φορολογικής αρχής υποχρεούται να κοινοποιήσει στον επιτηδευματία σημείωμα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου που έχει προηγηθεί, στις οποίες στηρίζει το ενδεχόμενο έκδοσης της καταλογιστικής πράξης, έτσι ο φορολογούμενος να ασκήσει - αν το επιθυμεί - το δικαίωμα που έχει της παραπομπής της υπόθεσης στην αρμόδια προβλεπόμενη επιτροπή.Με τον τρόπο αυτό κινείται παράλληλα και η διαδικασία της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 20 για την προηγούμενη ακρόαση, καθώς ο επιτηδευματίας καλείται πριν την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων να προβάλει τις απόψεις του ενώπιον της φορολογικής αρχής, σημειώνει η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας.

Δύο μέλη του Β΄τμήματος εξέφρασαν την άποψη ότι εφόσον γίνεται λόγος για διαφορετικές καταλογιστικές πράξεις (πράξη επιβολής πρόστιμου, χαρακτηρισμός των βιβλίων ως ανεπαρκών και ανακριβών, κ.ά.), ο φορολογούμενος πρέπει να καλείται αυτοτελώς για κάθε καταλογιστική πράξη με την οποία επιβάλλεται σε βάρος του πρόστιμο του ΚΒΣ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, κ.λπ., να ασκεί το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως, ακόμη και αν τα φορολογικά θέματα τελούν σε συνάφεια μεταξύ τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή απόφαση του προϊσταμένου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών ο οποίος μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε για τη διαχειριστική περίοδο 1.1. έως 31.12.1998 σε εταιρεία επέβαλε πρόστιμο 493.015 ευρώ για παραβάσεις του ΚΒΣ και συγκεκριμένα για την λήψη και καταχώρηση στα βιβλία της τριών εικονικών τιμολογίων, κατά την άποψη του ΔΕΚ Αθηνών.