21 Μαρτίου 2017

Η απάτη της Εξεταστικής Επιτροπής για Γιάννο και Υγεία

Δύο ομολογίες προσώπων και ένα ολόκληρο ιστορικό των Εξεταστικών Επιτροπών είναι αρκετά για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, που αφορούν στον Γιάννο Παπαντωνίου και για την Υγεία, που αφορούν στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά συμπαρασύρουν και άλλους, μεταξύ των οποίων τους Λοβέρδο, Αβραμόπουλο, Κακλαμάνη, δεν είναι τίποτε άλλο από απόπειρες εξαπάτησης των πολιτών εν όψει των νέων βαρέων μέτρων σε βάρος τους.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι έχουν επιλεγεί επίσης επειδή η ΝΔ έχει σταθεροποιηθεί σε διπλάσια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ, ενώ το ΠΑΣΟΚ «τσιμπάει» πάλι οπαδούς που είχαν αυτομολήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να λοιδορηθούν με «επίσημο» μανδύα.

Μ αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολουθούν τον αντιδημοκρατικό δρόμο απαξίωσης της Βουλής, των εργασιών της και των Εξεταστικών Επιτροπών (που είναι δικλείδες δημοκρατίας), που έπαιρναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Είτε για να εξοντώσουν αντιπάλους, είτε για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Επομένως, πρέπει να γίνονται Εξεταστικές; Φυσικά. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Στοιχεία που στερείται εντελώς το παρόν πολιτικό προσωπικό στη συντριπτική του πλειονότητα.

«Τον είχαμε «δέσει», αλλά…»

Για την υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του 2005 για τα εξοπλιστικά κ Τραγάκης ήταν περισσότερο από σαφής σε συνέντευξη που είχε δώσει στην «Ελευθεροτυπία»:

 «Είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TOR-M1 και τα TPQ-37 του Άκη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας Drumilan, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε».

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα του «σταματήματος»; Η παραγραφή των αδικημάτων, σύμφωνα με το κατάπτυστο άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, που απαλλάσσει τους υπουργούς από τα αδικήματα της απιστίας αν δεν παραπεμφθούν σε δύο βουλευτικές περιόδους!

Και ο μεν Άκης παραπέμφθηκε και δικάστηκε επειδή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και καταθέσεις 178 εκατομ. ευρώ από τη φορολογική του δήλωση του 2009. Διώχτηκε δηλαδή με βάση το νόμο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων και έρευνα της αρμόδιας εισαγγελίας!

Διαδρομή μαύρου χρήματος δεν έχει βρεθεί, όμως, για τον Γιάννο, παρά τις έρευνες της ειδικής επιτροπής ανακριτών καταπολέμησης της διαφθοράς εδώ και 5 χρόνια. Καταδικάστηκε μόνο για το ένα εκατομμύριο που δεν δήλωσε, σε αντίθεση με τον συνάδερφό του τού ΣΥΡΙΖΑ κ Σταθάκη, τον οποίο η Βουλή «αθώωσε» για τα 2 εκατομ. που επίσης δεν δήλωσε!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με μαύρο χρήμα; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υπεύθυνα για την πραγματικότητα χωρίς στοιχεία. Στη συνείδησή μας και στο τι πιστεύουμε μπορεί να είναι ένοχος. Σε επίπεδο δικαστικό, ακόμα είναι αθώος. Και τίθεται το ερώτημα: Θα πετύχουν οι βουλευτές που δεν ξέρουν να μοιράσουν δυό γαϊδάρων άχυρα, εκεί όπου απέτυχαν οι ειδικοί ανακριτές;

Όλα αυτά τα ξέρει η κυβέρνηση, που θέλει να κάνει έναν ακόμα ντόρο χωρίς αποτέλεσμα. Σαν τις πρόσφατες Εξεταστικές Επιτροπές για το πολιτικό χρήμα και για τη σχέση ΜΜΕ- κομμάτων που κόστισαν απλώς στο λαό τα χιλιάδες ευρώ της συμμετοχής των βουλευτών σ αυτές!

24 Εξεταστικές, μόνο δύο σε δίκη!

Από το 1950 έχουν συσταθεί 24 Εξεταστικές. Από αυτές, μόνο δύο κατάληξαν σε παραπομπή και εκδίκαση: Των πολιτικών για την υπόθεση Κοσκωτά, όπου απαλλάχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και του υπουργού Αθανασόπουλου για τα λαθροχειρία με το καλαμπόκι. Μόνο δύο!

Σε άλλες τρείς παραπέμφθηκαν σε Ειδικό δικαστήριο ο Κ Μητσοτάκης για την υπόθεση υποκλοπών του Μαυρίκου και οι υπουργοί Ι Παλαιοκρασσάς και Α Ανδριανόπουλος για την πώληση της ΑΓΕΤ. Η βουλή, με ψηφοφορία το 1995 ανέστειλε τις ποινικές διώξεις μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και παρά τη διαφωνία του τότε προέδρου της ΝΔ Μ Έβερτ, που ζητούσε δικαίωση των στελεχών στο δικαστήριο. Όμως, το 1989 άλλη εξεταστική επιτροπή πάλι για τηλεφωνικές υποκλοπές είχε αποφασίσει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε Ειδικό Δικαστήριο που δεν εκτελέστηκε ποτέ!

Αλλά, και οι Εξεταστικές αυτές ήταν πολιτικές και ρεβανσιστικές, όπως μπορεί να δει και ένας αδαής. Και ελάχιστες από τις άλλες 21 που είτε δεν κατέληξαν πουθενά είτε έθαψαν τα πορίσματά τους, ήταν για να βρεθούν πραγματικά ένοχοι και να γίνει κάθαρση. Ας δει ο αναγνώστης τι θέματα είχαν:

Το 1986 για το Κυπριακό που το πόρισμα θάφτηκε, το 1987 για τηλεφωνικές υποκλοπές Τόμπρα, το 1989 για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά, , το 1989 για την «αγορά του αιώνα» σε εξοπλιστικά με 3 αντικρουόμενα πορίσματα, το 1992 για τις αγοραπωλησίες αεροσκαφών της Ολυμπιακής, για τη δολοφονία Τεμπονέρα η επιτροπή αυτοδιαλύθηκε (!), το 1991 για τις προμήθειες πετρελαιοειδών, το 1991 πάλι για την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, το 1996 για το καζίνο του Φλοίσβου, το 1999 για την υπόθεση Οτζαλάν, το 2004 για τα εξοπλιστικά το πόρισμα τέθηκε στο αρχείο (!), το 2005 για τα εξοπλιστικά, το 2008 για το Βατοπέδι με απαλλαγή 9 υπουργών της ΝΔ και 2 κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (!), ΤΟ 2010 για τη SIEMENS και από το 2015 για τα μνημόνια, το χρέος, τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κομματικό χρήμα, τη διαπλοκή εκδοτών- κομμάτων.

Από όοοολες αυτές τις επιτροπές και για όλα αυτά τα αδιαφανή θέματα, από τα οποία χάθηκαν αποδεδειγμένα δισεκατομμύρια έχει βρεθεί ΕΝΑΣ ένοχος, κι αυτός από την εισαγγελέα της δικαιοσύνης και όχι από τη Βουλή: ο Άκης!

Επιτροπές κομματοκρατίας.

Αλλά, οι Εξεταστικές Επιτροπές στην ουσία δεν είναι Επιτροπές της Βουλής. Είναι Επιτροπές των κομμάτων. Επειδή η σύνθεσή τους καθορίζεται από τον αρχηγό του κόμματος και τον κομματικό μηχανισμό ώστε το πόρισμα να συμβαδίζει με τη γραμμή του κόμματος και όχι με τη συνείδηση του βουλευτή ως ανακριτή και ως αυτεξούσιου αντιπροσώπου του λαού όπως προβλέπει το άρθρο 60, παρ. 1.

Έτσι, το πόρισμα κάθε Εξεταστικής δεν είναι ένα, αλλά μια παλαβομάρα αθροίσματος των χωριστών πορισμάτων που εκδίδει κάθε κόμμα. Πολλά κομματικά πορίσματα. Μια γελοιότητα.

Μ αυτές τις πραγματικότητες η κυβέρνηση προαναγγέλλει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής για τα εξοπλιστικά (5η φορά) και την Υγεία! Υπάρχει θέμα; Τεράστιο. Όπως και με κάθε πράξη του δημόσιου πολιτικού βίου. Και οι Εξεταστικές είναι οι τελευταίες που θα το διαλευκάνουν. Αντίθετα, θα το γελοιοποιήσουν όπως έχουν κάνει και με όλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος θα το κουκουλώσουν. Για να κουκουλωθούν και οι ακαθαρσίες του «ηθικού πλεονεκτήματος», τρομάρα του.

Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης
http://www.liberal.gr/arthro/124364/apopsi/stili-alatos/i-apati-tis-exetastikis-epitropis-gia-gianno-kai-ygeia.html