21 Μαρτίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλα: Άρχισαν οι απαλλοτριώσεις αρτοποιείων από τον Μαδούρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επονομαζόμενος «πόλεμος του ψωμιού» στη Βενεζουέλα, καθώς η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο άρχισε να υλοποιεί τις προειδοποιήσεις της για… απαλλοτριώσεις αρτοποιείων όσων επαγγελματιών δεν τηρούν ευλαβικά τις ποσοστώσεις άρτου.

Υπό τηλεοπτική κάλυψη, άνδρες της Εθνικής Επιτροπής Δίκαιων Τιμών επέδραμαν την περασμένη εβδομάδα σε αρτοποιεία και κατηγόρησαν ορισμένους ιδιοκτήτες ότι φυλάνε, τα λιγοστά πια σακιά με αλεύρι (εισάγεται από την κυβέρνηση), προσθέτοντας ότι το επιδοτούμενο αλεύρι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την Παρασκευή άρτου υπό διατίμηση, και όχι για ακριβότερα κρουασάν και άλλα γλυκίσματα. Σημειώνεται ότι στη χώρα ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στον Πορτογάλο ιδιοκτήτη του αρτοποιείου ότι κατάσχει το κατάστημά του για 90 ημέρες, και παραδίδει τον έλεγχο σε επιτροπή της γειτονιάς του για τη διακίνηση αγαθών.

«Αυτή η ομάδα των αχρείων με πέταξε έξω», δήλωσε ο 52χρος μετανάστης από την Πορτογαλία Εντουάρντο Ντος Σάντος, προσθέτοντας ότι φοβάται για τη ζωή του υπενθυμίζοντας το βίαιο τρόπο που εκδιώχθηκε από το κατάστημα όπου ξεκίνησε ως ταπεινός υπάλληλος πωλήσεων. «Κάποιος άρπαξε από μένα τα κλειδιά του καταστήματος, και είπε ‘’φύγε από εδώ’’» δήλωσε.

Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο για την εισαγωγή των περισσότερων αγαθών πρώτης ανάγκης. Αλλά με τα έσοδα από το πετρέλαιο να έχουν καταρρεύσει, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αρτοποιίας δηλώνουν ότι εισάγεται μόλις το 1/4 των αναγκών που χρειάζεται για την ικανοποίηση της ζήτησης.

Ενώ η τιμή ενός σακιού αλεύρι (45 κιλά) ορίζεται σε 18.000 μπολιβάρ, οι αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι συχνά πρέπει να αγοράζουν προμήθειες παράνομα πέντε φορές πάνω από το επίσημο ποσό από μεσάζοντες της μαύρης αγοράς που δουλεύουν για στρατηγούς οι οποίοι επιβλέπουν τις εισαγωγές τροφίμων.

skai.gr