17 Μαρτίου 2017

Δίκη Siemens: Αποβολή δημοσίου και ΟΤΕ ζητά η υπεράσπιση

Με  βασικό νομικό όπλο την συμφωνία για αποζημίωση που είχε υπογράψει το 2012 η τότε κυβέρνηση με την Siemens οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στην δίκη για τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού, ζητούν σήμερα την αποβολή από την διαδικασία του Δημοσίου και του ΟΤΕ που αξιώνουν να παρασταθούν στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή.

Ειδικότερα, η συμφωνία την οποία επικαλέστηκαν στη δίκη για την υπόθεση της Siemens οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων προέβλεπε αποζημίωση του ελληνικού κράτους με 270 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Οι συνήγοροι ανέφεραν στο δικαστήριο πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αμετάκλητη και προέβλεπε ότι το Δημόσιο, χωρίς να διατηρήσει καμία επιφύλαξη πως παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση. Έτσι, σύμφωνα με τους συνηγόρους και με δεδομένο ότι το Δημόσιο έχει αποζημιωθεί δεν μπορεί να διεκδικεί μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής εκ νέου αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, στις σχετικές τοποθετήσεις τους σήμερα στο δικαστήριο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, επικαλέστηκαν ανάλογες υποθέσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο, όπως αυτή των δομημένων ομολόγων, της ΔΕΚΑ  αλλά και της στοιχηματικής απάτης, κατά τις οποίες τα δικαστήρια που τις δίκασαν αποφάσισαν ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παραστεί ως πολιτική αγωγή με το σκεπτικό ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη.

Σε  ό,τι αφορά το αίτημα του ΟΤΕ για παράσταση πολιτικής αγωγής οι συνήγοροι ανέφεραν πως θα πρέπει να απορριφθεί από το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος σημειωτέον έχει ιδιωτικοποιηθεί, υπέστη βλάβη ως Νομικό Πρόσωπο. Κατά τους συνηγόρους οι μέτοχοί του, συνεπώς και το Δημόσιο, δεν έχουν υποστεί βλάβη και άρα δεν δικαιούνται να παρίστανται ως πολιτική αγωγή.

Ωστόσο, κάποιοι εκ των συνηγόρων εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής, μόνο όμως για το αδίκημα της δωροδοκίας και όχι για αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ