16 Μαρτίου 2017

ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ START UP! Φωτογραφική διάταξη φτιάχνει μονοπώλιο και βάζει σε κίνδυνο 6.000 επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας από 6.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες για φωτογραφική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών η οποία μετατρέπει σε μονοπωλιακό καθεστώς την υπηρεσία εξόφλησης λογαριασμών υπέρ τρίτων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κλπ).
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιχειρηματιών η διάταξη η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί στις 22/3, δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα, προβλέπει ότι για να μπορεί κάποια επιχείρηση να δέχεται πληρωμές θα πρέπει να είναι «νομίμως αδειοδοτημένη πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπρόσωπος αυτών».

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια άδεια είχαν μέχρι σήμερα μόνο οι Τράπεζες (που έτσι κι αλλιώς έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν πληρωμές) και το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» Viva Wallet συμφερόντων του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη (φώτο), στην οποία μετέχει με μικρό ποσοστό ο «Όμιλος Λάτση». Οι υπόλοιποι, επιχειρήσεις ψιλικών, πρακτορεία ΟΠΑΠ, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, χάνουν μία προσοδοφόρα δραστηριότητα.

Δηλαδή το άρθρο αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά σε τράπεζες ή σε «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το Viva Wallet.

Επί της ουσίας η διάταξη, με αυτή τη διατύπωση «φωτογραφίζει» από ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, τη Viva Wallet και αφήνει «εκτός νυμφώνος» τις 6000 επιχειρήσεις με τους πολλαπλάσιους εργαζομένους τους.

Παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ότι αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος πολλές από τις επιχειρήσεις που δεχόντουσαν πληρωμές έναντι τρίτων, θα αντιμετωπίσουν ακόμη και τον κίνδυνο του λουκέτου καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία εξασφάλιζε ένα αρκετά σημαντικό έσοδο για την επιβίωση τους.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν γίνεται μία αιφνιδιαστική διάταξη να αποκλείει χιλιάδες επιχειρήσεις και στην ουσία να αφήνει στην αγορά μόνο μία επιχείρηση να καρπώνεται τα οφέλη από τα εκατομμύρια πληρωμών που κάνουν οι πολίτες σε ΔΕΚΟ και τηλεφωνία.

Για το λόγο αυτό οι επιχειρηματίες κάνουν έκκληση να δοθεί παράταση στην ψήφιση του νόμου ώστε να μπορέσει όλη η αγορά να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η εν λόγω διάταξη.

Πηγή: topontiki.gr