11 Απριλίου 2017

Παραδοχή Σταθάκη: Δεσμευτήκαμε να κόψουμε 1,8 δισ. από συντάξεις

«Υπάρχουν και δύσκολα θέματα στη συμφωνία» παραδέχθηκε ο υπουργός υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συντάξεις.


Σκιαγραφώντας την «πολιτική συμφωνία στα κεντρικά θέματα που έχουν προκύψει», ο κ. Σταθάκης είπε ότι «υπάρχει δέσμευση για μείωση στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (ήτοι 1,8 δισ.) που θα αφορά τις υψηλότερες συντάξεις, κατά κανόνα».

Ωστόσο υποστήριξε ότι «με το κλείσιμο της συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα» και πως η «ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δείχνει τον δρόμο επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης»

Παράλληλα επεσήμανε ότι «καθήκον μας είναι η συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που θέλουν να διατηρηθεί η χώρα μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Από την Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε πως με αυτή έχει καλυφθεί το σύνολο των μέτρων που προέβλεπαν οι δύο διαδοχικές αξιολογήσεις.

«Τον Ιούλιο είναι η επόμενη μεγάλη δόση που πρέπει να αποπληρώσουμε, ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι μικρότερες και μπορεί να αποπληρωθούν από τις δυνατότητες της οικονομίας μας», εξήγησε ο κ. Σταθάκης και καταλόγισε σε σύσσωμη την αντιπολίτευση, ότι «θα ήθελε να βάλουμε μέτρα και όχι μέτρα και αντίμετρα».

Όμως, υποστήριξε ο Γ. Σταθάκης, «διαμορφώσαμε μια ισορροπημένη λύση, κάτι που απογοήτευσε πολλούς, εκείνους που δεν ήθελαν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να επανέλθει έτσι στο τραπέζι η συζήτηση για ένα Grexit, αλλά και εκείνους που ήθελαν και έβλεπαν εκλογές».

Αυτά είναι τα αντίμετρα

Σχετικώς με τα αντίμετρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε, ότι το ένα και ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα για τους συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει μια κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής τους, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους. «Πρόκειται για ένα αντίμετρο, που μαζί με άλλες σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΥ, θα αποτελέσουν πόλο ανακούφισης» είπε.

Ως δεύτερο αντίμετρο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε την μείωση φορολόγησης, λέγοντας πως στο πεδίο αυτό θα υπάρξουν δύο ισχυροί πυλώνες:

-Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις οικογένειες με τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων, με καλύψεις που αφορούν την βρεφονηπιακή φροντίδα και τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε ευάλωτες οικογένειες.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα εισοδήματα και την κατάργηση της αλληλεγγύης για εισοδήματα έως των 20.000 ευρώ ετησίως.

«Αυτά» -ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός- «αποτελούν σημαντικές τομές, πυρήνες αντιμετώπισης και έχοντας πάντα κατά νου ότι το ισοζύγιο μέτρο- αντιμέτρων θα είναι μηδενικό, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις προαναγγέλλουν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Τζαβάρας: Αντίμετρα ή αντι...μέτρα;

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απευθύνθηκε προς τον υπουργό, θέτοντας το ερώτημα «εάν τα αντίμετρα θα είναι όντως αντίμετρα ή αντιμέτρα», καθώς -όπως παρατήρησε με σκωπτικό τόνο- «ο τόνος εδώ έχει μεγάλη διαφορά». Αιτιολογώντας το σκεπτικό του, ο κ. Τζαβάρας είπε, πως ενώ ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι για κάθε ένα ευρώ δυσμενών μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ ευνοϊκών μέτρων, μετά την Σύνοδο της Μάλτας, οι υπουργοί είπαν πολλά και διάφορα. Επικαλέστηκε γι’ αυτό την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που -όπως υποστήριξε ο κ. Τζαβάρας- μετέτρεψε τα μηδενικά μέτρα σε μηδενικού αντίκτυπου. «Γι’ αυτό και σας ρωτάω , τα αντίμετρα θα είναι τελικά μηδενικού χαρακτήρα, δηλαδή για κάθε συν ένα ευρώ θα υπάρχει ένα μείον ευρώ ή θα είναι μηδενικού αντικτύπου απλώς;», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

Θεοχαρόπουλος: Απόλυτη ανακύκλωση της φτώχειας

Για απόλυτη ανακύκλωση της φτώχειας έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως, ότι η κυβέρνηση ψάχνει να μοιράσει σε επιδόματα ό,τι παίρνει από φτωχούς.

«Εγώ παρουσίασα τα δεδομένα όπως έχουν, ούτε πανηγύρισα ούτε έκλαψα. Ήταν σαφής τοποθέτηση. Μίλησα για μια συγκεκριμένη συμφωνία που έχει και θετικά και αρνητικά», απάντησε -παρεμβαίνοντας εκ νέου- ο κ. Σταθάκης. Κατέληξε δε, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση ότι δεν έκανε καμία ουσιαστική παρατήρηση ως προς την συμφωνία, ιδίως ως προς τα οικονομικά ζητήματα