11 Απριλίου 2017

Πάνω από 200 σκληροί ποινικοί ανάμεσά μας!

Λίγες ώρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2015, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τον βασανισμό –μέχρι θανάτου– του 67χρονου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα.

Μερικούς μήνες αργότερα –τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους–, η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και να ταυτοποιεί τους δράστες. Τρία από τα επτά μέλη της εγκληματικής ομάδας είναι Γεωργιανοί που πρόσφατα είχαν αποφυλακιστεί, εκτίοντας ένα μικρό μέρος της ποινής τους.

Την περασμένη Δευτέρα –γύρω στις 10 το πρωί–, μία ομάδα σκληρών ποινικών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ εισέβαλε στο διαμέρισμα μίας ηλικιωμένης γυναίκας στο Παλαιό Φάληρο. Οι κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει ο γιος της και η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών έσωσαν την 66χρονη –την είχαν ήδη φιμώσει και βασανίσει– και έτρεψαν τους τέσσερις ληστές σε φυγή. Ένας απ’ αυτούς, ο Mihail Ghenov, 41 ετών, υπήκοος Μολδαβίας, στην προσπάθειά του να ξεφύγει πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, έπεσε στο κενό και έχασε τη ζωή του.

Το εγκληματικό «βιογραφικό» του είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς τον Μάρτιο του 2007 στον Πειραιά –σε απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου– είχε σκοτώσει δύο πολίτες, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε πόσες ληστείες είχε συμμετάσχει. Ο εγκλεισμός τους στις φυλακές –παρότι καταδικάστηκε για ανθρωποκτονίες κατά συναυτουργία και κατά συρροή– διήρκεσε λιγότερα από δέκα χρόνια, καθώς στα τέλη του Αυγούστου του 2015 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 2016, συλλαμβάνεται ξανά και κατηγορείται για απόπειρα κλοπής, ωστόσο η Δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να επιστρέψει σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα και επιβάλλει πρόσθετους περιοριστικούς όρους.

Εξόχως εντυπωσιακό είναι και το «βιογραφικό» του 40χρονου Ρώσου Igor Goussev ή Soukhoverkhov, ο οποίος συνελήφθη για τη ληστεία στο Παλαιό Φάληρο. Παλαιός γνώριμος των Αρχών από το μακρινό 1993, όταν σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη πρώτη φορά για κλοπή κατά συναυτουργία, ενώ από το 1996 ξεκίνησαν οι εγκλεισμοί του σε διάφορες φυλακές. Τον Ιούνιο του 2004, παραβίασε 5θήμερη τακτική άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα Αλικαρνασσού και εντάχθηκε στη συμμορία του φημισμένου ληστή χρηματαποστολών «Ρουσλάν», η οποία φέρεται υπεύθυνη για περισσότερες από 36 ένοπλες ληστείες και 18 κλοπές οχημάτων. Τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη από την ΕΚΑΜ, αλλά στις 23 Ιουλίου 2015 αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο ΤΑ Καλλιθέας και της προσφοράς 1.500 ευρώ στο ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου».

Ο νόμος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι η κοινή συνισταμένη των δύο παραπάνω περιπτώσεων. Δεν είναι όμως οι μόνες, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα, να αποκαλύπτει άλλες δύο: αυτή του 38χρονου Γεωργιανού που πυροβόλησε ένα 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη και αυτή ενός Αφγανού που κατηγορήθηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας στη Γερμανία, ενώ φέρεται να σχετίζεται και με τη δολοφονία μίας 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα.

Η λίστα της ΕΛ.ΑΣ.
Στα χέρια των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται μία λίστα με περισσότερα από 200 ονόματα (περίπου 150 αλλοδαποί από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και άλλοι 50 Έλληνες) σκληρών ποινικών που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του «νόμου Παρασκευόπουλου».

Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάζονται μόλις οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες παραμονής σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα, προκειμένου ένας βαρυποινίτης που έχει καταδικαστεί, π.χ., σε 50 χρόνια κάθειρξης (σ.σ. στην Ελλάδα μπορεί να εκτίσει μόνο τα 25) να αφεθεί ελεύθερος. Για τους περισσότερους υπάρχουν ενδείξεις ότι όχι απλώς επέστρεψαν στην παραβατικότητα, αλλά έχουν αναβαθμίσει και την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα ένοπλες ληστείες, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε καταστήματα, είναι πλέον σχεδόν καθημερινά περιστατικά στο Αστυνομικό Δελτίο. Μόνο την Τετάρτη 4 Απριλίου, είχαμε δύο τέτοια χτυπήματα: Το ένα στις 09:35 το πρωί στο Κερατσίνι, όπου δύο δράστες, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα απείλησαν με όπλο έναν 39χρονο πεζό ημεδαπό και του πήραν όσα χρήματα είχε πάνω του. Ανάλογο περιστατικό συνέβη στις 23:30 το βράδυ στην περιοχή του Ζωγράφου, όταν πέντε δράστες προσέγγισαν 27χρονο ημεδαπό και αφού τον ακινητοποίησαν με χρήση σωματικής βίας, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο πρόσωπο, του αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.

Οργή από τη ΝΔ
Το θέμα των αποφυλακίσεων σκληρών ποινικών με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» απέκτησε και πολιτική διάσταση, με 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέτουν επίκαιρη ερώτηση και να ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στοιχεία για τον αριθμό των αλλοδαπών κακοποιών που αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκφράζουν δε απορία για το ότι οι κακοποιοί αυτοί, μετά την αποφυλάκισή τους, δεν έχουν απελαθεί αμέσως και παραμένουν στη χώρα μας, με αυταπόδεικτες τις συνέπειες παραμονής τους «τόσο για τη δημόσια τάξη όσο και για την επιβάρυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε μέσω Twitter ότι θα καταργήσει τον «νόμο Παρασκευόπουλου».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 8/4