10 Απριλίου 2017

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ! Υπερείσπραξη φόρων και τον Μάρτιο με 24% πάνω από τον στόχο

Υπερείσπραξη φόρων και τον Μάρτιο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, τα οποία αποκάλυψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κύριος Γιώργος Πιτσιλής.


Μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο στην Αθήνα ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως τα έσοδα από της ΔΟΥ όλης της χώρας τον Μάρτιο ήταν σχεδόν 370 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω (ή +24%) από τον στόχο είσπραξης για τον συγκεκριμένο μήνα. Ανήλθαν σε 1,87 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά στο Ά τρίμηνο του 2017 τα έσοδα ΔΟΥ ανήλθαν στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά  8,3% έναντι στόχου αύξησης 6,37%.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν πιο λεπτομερή στοιχεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπερείσπραξη αυτή συνδέεται με το «τσουνάμι» νέων έμμεσων φόρων (σε καφέ, τηλεφωνία, τσιγάρα κλπ) που ξέσπασε από την 1.1.2017 και την απόδοσή τους στο τέλος του επόμενου μηνός από την επιβολή τους.

Επιπλέον κατά μεγάλο μέρος προέρχεται και από τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις στα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες εντείνονται με βάση και το σχέδιο δράσης του 2017 για την είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών, αλλά και με αυτόματους συμψηφισμούς που διενεργεί η ΑΑΔΕ (χωρίς να μεσολαβήσει πληρωμή) έναντι απαιτήσεων των αυξημένων (στο 100%) προκαταβολών φόρου που τους επεβλήθησαν από πέρυσι σε αγρότες και επαγγελματίες.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το σαββατοκύριακο που πέρασε μπήκαν και νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης στα Βόρεια Προάστια (γνωστό κινέζικο εστιατόριο της Κηφισιάς) και της παραλιακής ζώνη της Αττικής, λόγω μη έκδοσης μεγάλου ύψους αποδείξεων.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ