20 Απριλίου 2017

Aλλαγή σκυτάλης στην Ινδονησία: Εχασε ο χριστιανός κυβερνήτης που δικάζεται για βλασφημία

Ο απερχόμενος χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα, που δικάζεται για βλασφημία, ηττήθηκε χθες Τετάρτη ξεκάθαρα από τον μουσουλμάνο αντίπαλό του, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που αμαυρώθηκε από έντονες θρησκευτικές εντάσεις στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Στο μεταξύ σήμερα η εισαγγελία της Τζακάρτας ζήτησε να επιβληθεί ποινή δύο ετών φυλάκισης με αναστολή στον «Αχόκ» Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα, που διετέλεσε ο πρώτος χριστιανός κυβερνήτης της πόλης εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Αχόκ συγκέντρωσε το 42% των ψήφων, έναντι 58% του αντιπάλου του πρώην υπουργού Παιδείας Ανιές Μπασουεντάν, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων με βάση την καταμέτρηση του 100% των ψήφων.

Οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν την αυξανόμενη επιρροή των συντηρητικών μουσουλμάνων που τάσσονται υπέρ της τήρησης μιας σκληρής γραμμής στη χώρα αυτή των 255 εκατομμυρίων κατοίκων, η πλειονότητα των οποίων είναι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι.


Ακραίοι μουσουλμάνοι διοργάνωσαν τους τελευταίους μήνες μαζικές διαδηλώσεις κατά του Αχόκ, ο οποίος κατηγορείται για βλασφημία.

Ο κυβερνήτης, που είναι γνωστός για την ευθύτητά του, κατηγορείται για μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε πει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) σε μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες.


Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της οργάνωσης Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI).

Ο Αχόκ υπήρξε πολύ δημοφιλής και θεωρούνταν αποτελεσματικός στη διαχείριση μιας πόλης 10 εκατομμυρίων κατοίκων, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπου οι μεταρρυθμίσεις συχνά καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Η εκλογή του κυβερνήτη της Τζακάρτας θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς πιστεύεται ότι αποτελεί εφαλτήριο για τις προεδρικές εκλογές του 2019.


Περίπου 7,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, κυρίως μουσουλμάνοι, κλήθηκαν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο και περισσότερα από 60.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν κινητοποιηθεί για να αποφευχθούν επεισόδια. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αχόκ παραδέχθηκε εμμέσως την ήττα του, συγχαίροντας τον αντίπαλό του. «Κατανοώ ότι είστε λυπημένοι και απογοητευμένοι», δήλωσε ο απερχόμενος κυβερνήτης απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.



Ο αντίπαλός του απέφυγε τις ιδιαίτερα θριαμβευτικές δηλώσεις ενώπιον του Τύπου: «αναμένουμε ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα», περιορίστηκε να πει.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις εξαιτίας της υπόθεσης βλασφημίας, ο Αχόκ, 50 ετών, κέρδισε στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 15 Φεβρουάριου με 43% των ψήφων, ενώ ο Ανιές, 47 ετών, είχε συγκεντρώσει το 40%.