12 Απριλίου 2017

Τι θα είχε συμβεί εάν η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει τα μέτρα του Τσίπρα

Σκεφτείτε να είχαμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να συνέβαιναν τα ακόλουθα γεγονότα:

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πρώτον, να ολοκληρωνόταν η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς της Fraport.

Δεύτερον, ο υπουργός Οικονομικών να συμφωνούσε ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωνόταν από τα επίπεδα των 8.600 ευρώ στα 5.600 ευρώ και

τρίτον, ο υπουργός Εργασίας να ανακοίνωσε ότι στους επόμενους 18 μήνες θα μειωθούν όλες οι συντάξεις από 25% έως 35%.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι Συριζαίοι δεν θα ήξεραν πού να πρωτοδιαδηλώσουν: στα αεροδρόμια για να καταγγείλουν το ξεπούλημα, στο υπουργείο Οικονομικών για τους νέους φόρους που θα χτυπήσουν μισθωτούς των 420 ευρώ ή στη Βουλή για το άγριο τσεκούρι στις συντάξεις;

Στην πλατεία Συντάγματος θα είχε συγκληθεί εκτάκτως η γενική συνέλευση των Αγανακτισμένων όπου ο Τσακαλώτος, ο Κατρούγκαλος και ο Βαρουφάκης θα αποφάσιζαν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ξεπουλημένη, θα καλούσαν τους υπουργούς να παραιτηθούν επειδή δέχθηκαν αντιλαϊκά μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου και θα διακήρυσσαν σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα σκίσει τα μνημόνια αλλά θα αυξήσει τις συντάξεις και θα ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Αθήνα θα βρισκόταν στις φλόγες, οι μπαχαλάκηδες που σήμερα έχουν βολευτεί σε κρατικές θέσεις θα έσπαγαν τα πάντα, οι κρεμάλες για τους προδότες του Εθνους θα είχαν στηθεί έξω από τη Βουλή και οι δοσίλογοι θα περίμεναν την τιμωρία τους.

Αυτό θα ήταν το σκηνικό εάν τα μέτρα που δέχθηκε ο Τσίπρας, τα είχε ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσήκωνε τον κόσμο το 2014 και μιλούσε για γερμανοτσολιάδες όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μείωση των φόρων, φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν η Ν.Δ. διανοείτο να ανακοινώσει μέτρα όπως αυτά που συμφώνησε ο Τσακαλώτος στη Βαλέτα.

Τώρα απλώς επικρατεί ηρεμία και η μοναδική αντίδραση που καταγράφεται είναι κάτι «ξεθωριασμένες παράγραφοι» σε κείμενα των «53» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι, για να βγει η επαναστατική υποχρέωση.

Για τον λόγο αυτό ο Σόιμπλε θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος πελάτης του. Περνάει τα πάντα χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Οι Γερμανοί παίρνουν τα αεροδρόμια στα βουβά, οι φόροι μπαίνουν χωρίς πρόβλημα, οι συντάξεις θα κοπούν με 153 βροντερά «ναι σε όλα» από τους βουλευτές της περήφανης συμπολίτευσης.

Πώς το είπε άλλωστε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί: «Αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει πάνω από 200 μνημονιακά μέτρα από το 2015!» και με το μνημόνιο που έρχεται θα τα… χιλιάσει.

Η ακρίβεια χτυπά στα είδη διατροφής
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομία να εισέλθει στον φαύλο κύκλο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή της συνεχούς αύξησης των τιμών που όμως δεν παρατηρείται σε συνθήκες ανάπτυξης και υψηλής ζήτησης στην αγορά. Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής όπως είναι το λάδι (9%), τα φρούτα (14%) και τα λαχανικά (13%) περιορίζει την αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών ενώ οι αυξητικές τάσεις που εμφανίζονται στα καύσιμα πυροδοτούν νέο γύρο ανατιμήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα και μεταφορές.

Η κυβέρνηση άναψε το φυτίλι του πληθωρισμού αυξάνοντας υφιστάμενους έμμεσους φόρους ή επιβάλλοντας νέους όπως συνέβη με τον καφέ και το κρασί. Εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση τώρα, ο πληθωρισμός μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις που θα ενισχύουν την ύφεση στην οικονομία και θα επισπεύσουν τα λουκέτα στην αγορά.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός μόνο μέσω… δικαστηρίων
Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, στην πράξη μεταφέρει το βάρος επίλυσης των διαφορών στα δικαστήρια. Εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το «ακαταδίωκτο» τραπεζικών στελεχών και δημοσίων λειτουργών είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανείς από την πλευρά των πιστωτών δεν θα βάζει την υπογραφή του σε ρύθμιση χρεών, όταν μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει το αδίκημα της απιστίας. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι φάκελοι για επικύρωση από τα δικαστήρια θα σχηματίζουν βουνά έξω από τα Πρωτοδικεία, όπως έχει συμβεί και με τον νόμο Κατσέλη.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου