13 Απριλίου 2017

Γιατί ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε το χημικό αέριο σαρίν στο Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν δίστασε να σκοτώσει μέσα σε θαλάμους αερίων περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί όμως ποτέ δεν χρησιμοποίησε το χημικό αέριο σαρίν παραμένει μυστήριο...


Υπενθυμίζεται ότι εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ πρόσφατα προέβη σε μια σύγκριση του Άσαντ με τον Χίλτερ τονίζοντας ότι ακόμα και κάποιος σαν τον Χίτλερ «δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα με τον τρόπο που ο Ασαντ το έκανε». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για τις δηλώσεις του Σον Σπάισερ.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε το χημικό αέριο σαρίν προφανώς και δεν τον καθιστά λιγότερο κακό… Και μάλλον το γεγονός ότι δεν έπνιξε με το χημικό αέριο σαριν πλήθος ψυχών τελικά δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν λιγότερο κακός από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Σύμφωνα με την washingtonpost.com ένας Γερμανός επιστήμονας είχε σκοντάψει πάνω στο σαρίν, ενώ πειραματιζόταν με ενώσεις σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τα σκαθάρια.
Πάντως όπως γράφει συγκεκριμένα το history.com στα τέλη του 1938, ο Γερμανός επιστήμονας Gerhard Schrader είχε αναλάβει να ανακαλύψει ένα φθηνότερο φυτοφάρμακο για να σκοτώσει τα σκαθάρια που έβλαπταν τα γερμανικά χωράφια και περιβόλια. Με την ανάμειξη του φωσφόρου με κυάνιο, ανακάλυψε μια ουσία που ήταν πάρα πολύ τοξική ώστε να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. Όταν ο στρατός ενημερώθηκε σχετικά με την ανακάλυψη του από τον εργοδότη του, την κοινοπραξία I.G. Farben, ο Schrader επέστρεψε στο εργαστήριο και...τελικά δημιουργήθηκε κάτι ακόμα πιο τοξικό...το αέριο σαρίν.

Ο γερμανικός στρατός είχε χτίσει ένα εργοστάσιο με σαρίν το 1943, ενώ μέχρι το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί είχαν 12.000 τόνους από το θανατηφόρο αέριο σύμφωνα με history.com. Αξιωματικοί παρακαλούσαν τον Χίτλερ για να το χρησιμοποιήσει. Εκείνος όμως δεν το έκανε...

Με τα χρόνια, οι ιστορικοί και οι ψυχολόγοι σκέφτηκαν ότι ίσως ο Χίτλερ δεν έκανε χρήση του σαρίν επειδή ήταν ο ίδιος θύμα μιας επίθεσης με αέριο μουστάρδας, το 1918, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και γνώριζε τη δυστυχία που προκαλούν τα όπλα αυτά.

«Ο ίδιος και πολλοί συμπολεμιστές του υποχωρώντας κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης με χημικά, εν μέρει τυφλωμένοι από αυτά βρήκαν τον δρόμο τους προς ασφαλές καταφύγιο μόνο αφού προσκολλήθηκαν ο ένας με τον άλλο και αφού ακολουθούσαν έναν συμπολεμιστή τους, ο οποίος είχε επηρεαστεί λιγότερο», έγραψε ο Ιαν Κέρσο επί της βιογραφίας του Χίτλερ.

Ο Χίτλερ περιέγραψε την τύφλωσή του το 1925 στην αυτοβιογραφία του «Mein Kampf».

«Προς το πρωί» ο Χίτλερ έγραψε «και εγώ άρχισα να νιώθω τον πόνο που αυξανόταν κάθε τέταρτο της ώρας και περίπου στις επτά τα μάτια μου έκαιγαν… Λίγες ώρες αργότερα, τα μάτια μου ήταν σαν λαμπερά κάρβουνα, και όλα ήταν το σκοτάδι γύρω μου».

Ο Χίτλερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου τελικά ανάρρωσε και έμαθε ότι η Γερμανία είχε ηττηθεί. Ο Κόσμος γνωρίζει τι συνέβη στη συνέχεια.

Τα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Χίτλερ απαγόρευσε τη χρήση σαρίν, λόγω της εμπειρίας που είχε ο ίδιος με τα χημικά, είναι βέβαια λιγοστά.

Ωστόσο, υπάρχει μια πληθώρα ιστορικών ντοκουμέντων για τον εχθρό του Χίτλερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο τελευταίος αγκάλιασε τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη δυσκολία γύρω από τη χρήση των χημικών», είχε γράψει ο μέλλον πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε γράψει σε ένα σημείωμά του το 1919.
«Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μόνο τα πιο θανατηφόρα αέρια: υπάρχουν αέρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα οποία προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και τα οποία δεν αφήνουν κανένα σοβαρό μόνιμο αποτέλεσμα στους περισσότερους από τους πληγέντες».

Αν ο Χίτλερ είχε χρησιμοποιήσει το χημικό σαρίν στο πεδίο της μάχης, τότε Τσόρτσιλ πιθανότατα να ανταπέδιδε με το δικό το ίδιο νόμισμα.

Ο πόλεμος είναι σαν το σκάκι και ο Χίλτερ μάλλον επέλεξε να μην θυσιάσει πιόνια που δεν μπορούσε να χάσει...

http://www.onalert.gr/stories/gaiti-o-xilter-den-xrhsimopoihse-pote-to-xhmiko-aerio-sarin-ston-ba-pagkosmio-polemo/55685