17 Απριλίου 2017

Η στιγμή της σύλληψης του εγκέφαλου της επίθεσης στην Αγ. Πετρούπολη

Συνελήφθη, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, ο ύποπτος, που κατηγορείται ότι σχεδίασε την βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.


Ο ύποπτος, που εικάζεται ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης, συνελήφθη κοντά στη Μόσχα και κρατείται, σύμφωνα με ρωσικούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Ο Αζίμοφ Αμπρόρ Αχράλοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε το 1990 στην Κεντρική Ασία, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του Οντίντσοβο στην δυτική Μόσχα.

Πρόκειται για τον ένατο ύποπτο, που συνελήφθη για την συγκεκριμένη επίθεση, που κόστισε τη ζωή σε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 50, στις 3 Απριλίου.

Οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες είχαν επίσης καταγωγή από την Κεντρική Ασία. Οι έξι κρατούνται στην Αγ. Πετρούπολη και οι δύο στην Μόσχα.

Ο Αζίμοφ εικάζεται ότι εκπαίδευσε τον 22χρονο Κιργίζιο ισλαμιστή καμικάζι, Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ., που εκτέλεσε την επίθεση στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Την ώρα της σύλληψης, ο Αζίμοφ, κουβαλούσε πιστόλι και ένα δέμα που περιείχε δύο smartphones.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης που ξεκίνησε η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας για την τρομοκρατική ενέργεια της 3ης Απριλίου, 2017 στο μετρό της πόλης της Αγίας Πετρούπολης, στις 17 Απριλίου, 2017 συνέλαβε στον τομέα Οντίντσοβο της περιοχής της Μόσχας έναν από τους διοργανωτές του υπό διερεύνηση εγκλήματος, ο οποίος προέρχεται από την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, τον Αζίμοφ Αμπρόρ Αχράλοβιτς, που γεννήθηκε το 1990, ο οποίος εκπαίδευσε τον δράστη της επίθεσης αυτοκτονίας Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).