20 Απριλίου 2017

Πού χάθηκε η Ρένα Δούρου;

Η στεντόρεια φωνή της έσκιζε τον αέρα διεκδικώντας το χαμένο δίκιο των πολιτών, η μαχητικότητά της εντυπωσίαζε. Οσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αγωνιζόταν για σημαντικά ζητήματα. Τώρα που είναι Περιφερειάρχης, τα έλυσε;
Στο σχετικά κοντινό παρελθόν τη βλέπαμε συνεχώς μπροστά μας, αφού προβαλλόταν συνεχώς από τα τηλεοπτικά κανάλια – και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για αυτό: η Ρένα Δούρου είναι φωτογενής -προσόν για την τηλεόραση- και εξαιρετικά δυναμική, ενώ γνωρίζει πώς να διεκδικεί το δίκιο των πολλών και να πρωτοστατεί σε δράσεις.

Οταν έκανε όλα τα παραπάνω είχε το «χάρισμα» -το προνόμιο, όπως λένε οι κακές γλώσσες- να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, εκεί όπου όλες οι καταστάσεις αποκτούν μια άλλη θέαση και προτάσσουν μια άλλη δυναμική. Από τη στιγμή που δεν κατέχεις κάποιον θώκο είναι εξαιρετικά εύκολη η κριτική, ενώ μπορείς να συντάσσεσαι με πολίτες που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Η ερώτηση είναι μία – και εξαιρετικά απλή: τώρα, πια, που η Ρένα Δούρα είναι Περιφερειάρχης, γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αγώνες που έδωσε επί τόσων σημαντικών θεμάτων;

Η διατυπωθείσα ειλικρινής απορία είναι προφανές ότι δεν καλύπτεται από το άρθρο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο περιγράφει «το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής, μέσα από μια ευρύτερη στρατηγική προώθησης της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».


Η Ρένα Δούρου ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα, τον Μανόλη Γλέζο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε στιγμιότυπο από την προεκλογική εκστρατεία της (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/IntimeNews)

Ολα αυτά είναι υπέροχα, μαζί με το ότι -όπως μάθαμε στις 7 Απριλίου- «η Περιφέρεια προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στην Αττική μέσα από τη συγκρότηση, με ανοιχτή διαδικασία, του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας». Επί πραγματικών, όμως, καταστάσεων, οι οποίες δεν φιλτράρονται μέσα από -δίχως ειρωνεία- σπουδαία πλάνα, πώς μπορεί όλα αυτά να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων που την ψήφισαν και βρέθηκαν μαζί της σε κάθε λογής διαμαρτυρία, όσο εκείνη ήταν (στην) αντιπολίτευση;

Η συγκεκριμένη ερώτηση γίνεται πιο σοβαρή και άπτεται, πλέον, και της θητείας της ως Περιφερειάρχη. Αν δούμε τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του 2016 -τα οποία συζητήθηκαν τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής- φανερώνουν βουτιά στην απορροφητικότητα, αλλά και δραματική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Σγουρός, τέως Περιφερειάρχης, η απορρόφηση πόρων από κάθε πηγή χρηματοδότησης μειώθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 43,5 %, ανερχόμενη σε 103,2 εκ. €. Είναι η μικρότερη απορρόφηση πόρων από το 2011. Η απορρόφηση ίδιων πόρων για έργα κινήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μονοψήφια ποσοστά επί των εγγεγραμμένων πιστώσεων, μόλις στο 6,1 %. Το 92% της απορρόφησης από ίδιους πόρους οφείλεται σε προγραμματισμένα έργα από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστα είναι τα νέα έργα που ξεκίνησαν εδώ και δυόμιση χρόνια.


Αγκαλιασμένη σφιχτά από γυναίκες που φορούν τα χαρακτηριστικά κόκκινα γάντια, στην τελετή ορκωμοσίας της ως Περιφερειάρχης, το 2014 (Γιάννης Λιακός/IntimeNews)

Ταυτόχρονα, οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους εκτινάχθηκαν στα 25,8 εκ. €, ποσό που συνιστά αρνητικό ρεκόρ, το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας Αττικής. Μόλις 30.000 € απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας επί συνόλου εγγεγραμμένων πιστώσεων 7,5 εκ. €. Το αποθεματικό τής Περιφέρειας – για το οποίο η σημερινή διοίκηση της κυρίας Δούρου εγκαλούσε την αντίστοιχη του κ. Σγουρού ότι συσσωρεύει και δεν επενδύει σε έργα – αυξήθηκε από τα 374 εκ. € στα 388 εκ. €.

Στα Μαθηματικά ποτέ δεν ήμουν καλός, αλλά είναι προφανές ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στα οικονομικά επί Δούρου. Η οποία, πλέον, μετρά τρία χρόνια θητείας, επομένως δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι «είναι πολύ νωρίς για να εμφανιστεί κάποιο απτό έργο». Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος άλλος να θυμηθεί ότι με βάση εκείνα που η ίδια η κυρία Δούρου ισχυριζόταν για την κατάσταση την οποία παρέλαβε στην Περιφέρεια Αττικής, η «ανάπτυξη» που έταζε δεν θα έπρεπε, απλώς, να έχει απογειωθεί, αλλά να κινείται στο Διάστημα.


Την ίδια στιγμή, υπάρχουν δράσεις οι οποίες ακόμα συνδέονται στη μνήμη μας με τη δυναμική παρουσία και της τα πύρινα λόγια της υπό το αλάνθαστο πολιτικό μοτίβο «μόλις αναλάβουμε εμείς, θα λυθεί αυτό που σας απασχολεί, φίλοι κάτοικοι». Δεν χρειάζεται να εστιάσουμε σε πάρα πολλά, παρά μόνο σε δύο μείζονα ζητήματα: στα διόδια και στα σκουπίδια.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, ακόμη και αν συνάδουν οι πολιτικές απόψεις σου με εκείνες της Ρένας Δούρου, δεν μπορείς να μη σημειώσεις την εκκωφαντική σιωπή _ τη δική της και, κατά συνέπεια, της Περιφέρειας Αττικής _ στο θέμα των πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Αγιο Στέφανο. Οταν ήταν εκείνη στην αντιπολίτευση μιλούσε για «ελεύθερους πολιορκημένους», αναφερόμενη στους κατοίκους αυτού του δήμου, ενώ τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος. Αλήθεια, όλο αυτό, δεν αποτελεί -τώρα, πια- πρόβλημα για τους ανθρώπους εκεί;


Επίσκεψη της Ρένας Δούρου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη χωματερή της Φυλής – και δεν ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε εκεί (Intime News)

Στη δε επόμενη περίπτωση, όλοι αυτές οι δράσεις για τα απορρίμματα και τις χωματερές, πού οδήγησαν; Μήπως ο αέρας που αναπνέουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών καθάρισε, ενώ αυτοί οι χώροι μετετράπησαν σε… σαλόνια; Πρόκειται για ένα καθαρά ρητορικό ερώτημα, σε ένα τόσο βρώμικο ζήτημα, αφού μιλάμε για σκουπίδια, όπου από όλα αυτά μένει μόνο η ανάμνηση των κυμάτων διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ίδια η Ρένα. Οχι μόνο, λοιπόν, δεν έγινε κάτι, αφού η Περιφερειάρχης δεν κατάφερε να λύσει το θέμα αυτό, αλλά η κυρία Δούρου καλεί τώρα, με επιστολή της, 66 δημάρχους της Αττικής να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) για ανακύκλωση, κομποστοποίηση και εκτροπή απορριμμάτων από την ταφή. Δεν μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που κατηγορούσε τον προκάτοχό της για «αδράνεια» και «εκκωφαντική σιωπή, μπροστά στα προβλήματα των πολιτών»;

Εάν θεωρήσουμε ότι ο προηγούμενος Περιφερειάρχης, ο Γιάννης Σγουρός, έκανε λάθη όπως τον κατηγορούσε, το χρονικό διάστημα που πέρασε, τρία σχεδόν χρόνια από τότε, δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να μπορεί η τωρινή Περιφερειάρχης να τα διορθώσει; Δεν έχει παρέλθει πολύ καιρός προκειμένου να έχει ήδη δοθεί λύση, αν μη τι άλλο, στα προβλήματα στα οποία η Ρένα Δούρου κατέβηκε στους δρόμους φωνάζοντας για αυτά; Εκτός κι αν ανακάλυψε ότι μάλλον καλά τα σχεδίαζε ή τα έκανε ο προκάτοχός της. Συν το γεγονός ότι κάποιοι -κακοήθεις, θα τους χαρακτήριζα- σημειώνουν ότι η κυρία Δούρου έχει εξαφανιστεί προκειμένου να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τη δημοσκοπική ύφεση στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα της – για να αποφύγει την πολιτική «φθορά», με άλλα λόγια.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αναρωτιέται κάποιος: πού βρίσκεται σήμερα η Ρένα και τι, αλήθεια, κάνει για όλα αυτά που υποσχέθηκε σε όσους την ψήφισαν;

Σπύρος Σεραφείμ
http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/pou-xathike-i-rena-dourou-44341391012