16 Απριλίου 2017

Αντεπίθεση ετοιμάζει η Ν.Δ. από την Υγεία

Η σταυροφορία της «κάθαρσης» και της κατασκευής εχθρών που επιχειρεί να αναστήσει ο πρωθυπουργός μπροστά στο βάρος των επικείμενων μέτρων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επιχείρησης αποδόμησης της Πειραιώς το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια πρόγευση δόθηκε ήδη από τη συζήτηση της Μεγάλης Τετάρτης στη Βουλή. Θα υπάρξει όμως και συνέχεια με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που στρέφονται γύρω από το εξής ερώτημα:
«Αν εννοεί τα περί διαφάνειας ο Αλέξης Τσίπρας, τότε γιατί αρνήθηκε τη διερεύνηση των πεπραγμένων στην Υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Ν.Δ. αποδέχθηκε τα πάντα;».

Η αντίστιξη είναι σαφής και εδράζεται στα γεγονότα. Και αυτά είναι ότι η Ν.Δ. ψήφισε την εξεταστική για τα εξοπλιστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε αμέσως την πρόταση για την εξεταστική για τις χορηγήσεις δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας δεν αποδέχτηκε ούτε το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Η αντίφαση δεν υπογραμμίζεται τυχαία από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση, που καταρρέει δημοσκοπικά, αλλά και στα μάτια της πλειοψηφίας, θα μετέλθει όλες τις μεθόδους για να στήσει το πολιτικό αφήγημα της «κάθαρσης». Τούτων δοθέντων, η Ν.Δ. δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Κύκλοι της Πειραιώς τόνιζαν ότι το μείζον θέμα της διερεύνησης των πεπραγμένων στην Υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Ν.Δ. δεν έκλεισε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον χώρο της Υγείας. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μηνυτήρια αναφορά για τις ευθύνες της μη τιμολόγησης των φαρμάκων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Δημόσιο και να ευνοηθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι το μήνυμα από την πλευρά του Μοσχάτου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει στο απυρόβλητο για τα σκάνδαλα στον χώρο». Την ίδια ώρα, από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς διαμηνύεται ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία το πολιτικό σύστημα να εμφανιστεί σύσσωμο υπέρ της διαφάνειας και της διερεύνησης όλων των θεμάτων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται εμφορούμενος από φασιστική λογική».

Το τελευταίο έχει τη σημασία του για τη «μετά τη συμφωνία» στρατηγική της Ν.Δ., οι βασικοί άξονες της οποίας διεφάνησαν ήδη από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. αμφισβήτησε τη λαϊκή νομιμοποίηση του κ. Τσίπρα, επιδιώκοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη από την άλλοτε κοινωνική πλειοψηφία της. Ομως για τον κ. Μητσοτάκη ο πήχυς δεν είναι μόνο αν έχει υπεροχή έναντι του πρωθυπουργού, του οποίου θεωρεί δεδομένη την καθολική απόρριψη – ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 73% των πολιτών θεωρεί ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα μείνει στην εξουσία.

Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η ενίσχυση της δικής του δυναμικής και των δικών του θετικών σημείων. Οι ισχυρές ενωτικές αναφορές και το πρώτο ενικό πρόσωπο στο οποίο τις άρθρωσε –«πάνω απ’ όλα έχω ένα προσωπικό χρέος: να ενώσω όλους τους Ελληνες»– μόνο τυχαίες επιλογές δεν ήταν. Στόχος, το στίγμα να είναι σαφές και διακριτό απέναντι σε λογικές «χουλιγκανισμού» της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να διχάσει τα κόμματα με σκανδαλολογία και εξεταστικές.

Τυχαία δεν ήταν ούτε η κριτική που άσκησε στους δανειστές. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ο τόνος ήταν σαφώς ανεβασμένος σε σχέση με τις προηγούμενες. «...Πάτε να πνίξετε τους πολίτες, δυστυχώς συχνά με τη σιωπηλή συμφωνία των θεσμών που ανέχτηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και που κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος». Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταστήσει σαφές ότι έχει τη δική του αυτοτελή πολιτική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει. Οπως το έθετε στενός του συνεργάτης, «ναι μεν έχει σημασία να είναι αξιόπιστος απέναντι στους εταίρους, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με ό,τι κάνουν και ότι δεν έχουν σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση».

Δημοσκοπήσεις

Μπορεί στην επίθεση κατά του πρωθυπουργού στη Βουλή να κυριάρχησε το αίτημα της Ν.Δ. για κάλπες, αλλά για την Πειραιώς το αίτημα δικαιώνεται, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δεν περιορίζεται μόνο στο παγιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., το οποίο καταγράφει διψήφια ποσοστά (έχει φτάσει μέχρι και τις 17,5 μονάδες). Κύκλοι του κόμματος σημείωναν ότι η Ν.Δ. καταγράφει σήμερα υψηλότερα ποσοστά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, θυμίζοντας ότι οι τότε μετρήσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25 - 27%, ποσοστό που η Ν.Δ. έχει ξεπεράσει σήμερα σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Ιδιαίτερα χαμηλός είναι και ο βαθμός ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ