10 Απριλίου 2017

ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ; ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ; Σόιμπλε: Πρώτα τα μέτρα και μετά το χρέος

«Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε» είπε η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας - Μετά θα εξετάσουμε αν χρειάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους, πρόσθεσε


Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το χρέος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός του, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν να εξεταστεί το αν η χώρα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση στο χρέος της.

«Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε» είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν (σ.σ. στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή) ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Η αντίδραση του Βερολίνου ήρθε μέσα σε 24 ώρες από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το πρωί ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει εφαρμογή των μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

Η θέση αυτή, μάλιστα, αποτυπώθηκε και στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα στο σημείο 5 όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: Τονίζουμε εξάλλου ότι τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Απομένει πλέον η αντίδραση της ελληνικής πλευράς μετά τον ξεκάθαρο «πάγο» από το Βερολίνο στη θέση αυτή και αν θα αποτελέσουν ένα νέο εμπόδιο για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας καθώς η Τρόικα αναμένεται στην Αθήνα μετά το Πάσχα και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά στις 21 Απριλίου.