12 Απριλίου 2017

ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛ@ΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ! Δήμαρχος Μήλου: Θα φέρω πίσω το άγαλμα της Αφροδίτης!

Καμπάνια για να επιστρέψει το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στη γενέτειρά του ξεκινά η δημοτική αρχή του νησιού, με απώτερο στόχο τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών. Η «εκκίνηση» θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον Ιούνιο στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, ο οποίος θα βάλει την πρώτη υπογραφή για την εκστρατεία.

Σε ένα πανέμορφο και ιστορικό νησί είναι απίθανο να μην γνωρίσεις ανθρώπους λαμπερούς, χαμογελαστούς, φιλόξενους, με μεράκι, αγάπη για τον τόπο και όραμα. Με το βλέμμα στο αέναο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήμαρχος του νησιού, έβαλε έναν μεγαλεπήβολο στόχο, για να τον πετύχει. Ήδη από τον πρώτο χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του στο «τιμόνι» του Δήμου είχε ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, ένα από τα διασημότερα αρχαία αγάλματα παγκοσμίως, να επιστρέψει στην γενέτειρά του, τη Μήλο.

Για το εγχείρημα αυτό χρειάζεται συμμάχους, υπόθεση εύκολη για έναν άντρα με ταμπεραμέντο, τσαγανό, πυγμή και... ρεύμα σε όλο το νησί και όχι μόνο. Μπορεί το Ηφαίστειο της Μήλου να είχε την τελευταία του δραστηριότητα πριν από 90.000-100.000 χρόνια, συνεχίζει όμως να «φουντώνει» τη λάβα για να γυρίσει η Αφροδίτη στον τόπο της...

Η Αφροδίτη της Μήλου, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται μέχρι στιγμής στο Μουσείο του Λούβρου, έχει υπάρξει ένα από τα πιο «ταλαιπωρημένα» έργα τέχνης.


«Θα φέρω πίσω την Αφροδίτη, για την ''Ελλάδα ρε γαμώτο''»
Με αυτή την φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Μήλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της δημοτικής αρχής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στο νησί, με την οποία ανακοινώθηκε η έναρξη της προσπάθειας για τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης της Μήλου.

Ο δήμαρχος της Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ανάμεσα στην αντιδήμαρχο Ζαμπέτα Τούρλου και την Σοφία Βαμβακάρη - Ψαθά

Ο Γεράσιμος Δαμουλάκης χαρακτηρίζει την αρπαγή του αγάλματος, πράξη πολεμική – όχι εμπορική - και δηλώνει δημόσια ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το σχέδιό του μπορεί να γίνει γόνιμο, με προσπάθεια. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία αγορά αφού αυτή έγινε με το όπλο πάνω στο τραπέζι και η μεταφορά έγινε με πολεμικό πλοίο της Γαλλίας».

Απαντά δε στους επικριτές του, που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το άγαλμα να εκτίθεται στο Λούβρο παρά στο νησί της Μήλου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι «Times» κοινοποίησαν την ουσιαστική προσπάθεια της Μήλου για την επαναφορά του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από τον Λούβρο, στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχε αναφέρει ως «όπλο» το γεγονός ότι η Αφροδίτη θα έχει το σπίτι της, το Ιστορικό κτίριο θηλέων Μήλου στην Πλάκα, το οποίο θα ονομαστεί «το σπίτι της Αφροδίτης».


Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει, με κύριο άξονα την συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και με βασικό επιχείρημα πως η αρπαγή του αγάλματος αποτελεί μια πράξη βίας σε περίοδο πολέμου. «'Εχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για αυτή την προσπάθεια για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας. Το 2020 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κλοπή του», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Η Αντιδήμαρχος του νησιού, Ζαμπέτα Τούρλου, συναισθηματικά φορτισμένη, μίλησε για ένα ηχηρό μήνυμα στην ανθρωπότητα. «Η Αφροδίτη της Μήλου πρέπει να γυρίσει πίσω. Μιλάμε για ένα σύμβολο παγκόσμιας εμβέλειας. Η Αφροδίτη είναι ζωντανή και θα μένει κοντά μας όσο τη διεκδικούμε».

Ο Δήμαρχος Μήλου, μιλώντας στο protothema.gr, δήλωσε σχετικά: Είναι υποχρέωσή μου, η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησα σήμερα, να φέρουμε πίσω όλους τους θησαυρούς της Ελλάδας και συγκεκριμένα για εμένα την Αφροδίτη της Μήλου, να ευοδώσει. Το οφείλω στους προγόνους μου και στα παιδιά της Μήλου και την πατρίδα μου την Ελλάδα. Η Αφροδίτη της Μήλου δεν είναι μόνο σύμβολο ομορφιάς, αλλά σύμβολο της προσπάθειας που καταβάλλει η πατρίδα για να έχουμε καλύτερες ημέρες.

Ακούστε τη δήλωση του δημάρχου Μήλου


Επίτιμη καλεσμένη του δημάρχου και η χρυσή Ολυμπιονίκης, Όλγα Βασδέκη, πρώην πρωταθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν. Μια γυναίκα σύμβολο που με αφοσίωση και κόπο κατάφερε να δοξάσει την Ελλάδα.

Η Όλγα Βασδέκη στο βήμα στέλνει το δικό της μήνυμα για τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης της Μήλου

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr ανέφερε: «Η Μήλος είναι σαν δεύτερο σπίτι μου και τον τόπο αυτό τον αγαπώ. Η προσπάθεια του δημάρχου είναι σημαντική. Νιώθω υπερήφανη ως Ελληνίδα. Τα πράγματα που μας ανήκουν θα προτιμούσα, όλοι μας να ενωθούμε, και να επιστρέψουν στον τόπο τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια μελετημένη και σωστή και θα προσπαθήσω κι εγώ από τη δική μου πλευρά να τη στηρίξω, όσο μπορώ και με όποιο τρόπο γίνεται. Θα ήθελα ακόμη να ζητήσω από όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια του δημάρχου. Είναι μια προσπάθεια που εκτός από τον συμβολισμό της για τον επαναπατρισμό, έχει και συμβολισμό για το μέλλον της χώρας. Για δύναμη, στόχο και όραμα!»

Ακούστε τις δηλώσεις της Όλγας Βασδέκη


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε η απονομή των βραβείων του πρώτου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής.

Η πρώτη ερώτηση για το θέμα έγινε τον Οκτώβριο του 2014 με τον Ναξιώτη Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο προς τον υποψήφιο επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας, Τιμπόρ Νάβρατσιτς, στη διάρκεια της ακρόασής του στις Βρυξέλλες. Εκεί του είχε θέσει το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων από τους Ναζί αρχαιολογικών θησαυρών, των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία και της Αφροδίτης της Μήλου από τη Γαλλία.

Ο Δήμος Μήλου τιμώντας την Αφροδίτη, «σύμβολο πολιτισμού και παγκόσμιας ομορφιάς», όπως αναφέρει σχετικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά ακόμη στη δημιουργία κατάλληλου εκθεσειακού χώρου στην Πλάκα και σχεδιάζει δράσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν το έτος 2020, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος στο νησί της Μήλου.

Αγώνας για 1.000.000 υπογραφές
Κάνοντας πράξη τη δέσμευση που είχε αναλάβει, όσον αφορά στη συλλογή 1.000.000 υπογραφών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Δαμουλάκης και ο Δήμος Μήλου, προγραμματίζουν να ξεκινήσουν όλη αυτή η προσπάθεια, στις 11 Ιουνίου 2017. Ημερομηνία «σταθμός», που θα επισκεφτεί το νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Κατακόμβες. Ο κύριος Παυλόπουλος αναμένεται να βάλει την πρώτη υπογραφή, που θα σημάνει την απαρχή του νέου αυτού αγώνα για την τοπική κοινωνία της Μήλου.

Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές, θα υποβληθούν μαζί με το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, όπως επίσης και στην Διοίκηση του Μουσείου, προκειμένου να επιστρέψει η «ξενιτεμένη» Αφροδίτη, που βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος από το 1820.

«Μας άφησε την ομορφιά της και... έφυγε»
Όταν πατάς το πόδι σου στο νησί, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων, θαρρείς πως συναντάς όλη την ομορφιά της Αφροδίτης ζωγραφισμένη παντού, χωρίς εκείνη όμως, να είναι εκεί... Και οι ντόπιοι για αυτό, πονούν. Η ομορφιά του νησιού είναι απαράμιλλη. Τις δαντελωτές ακτές δεν θα τις δεις ποτέ ίδιες, καθώς λόγω της ηφαιστειογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Άγρια ομορφιά παντού, με τους χαρακτηριστικούς κατάλευκους βράχους και ένα ηφαίστειο που θα «εκραγεί» μόνο όταν γυρίσει εκείνη!

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου


Αποστολή στη Μήλο: Ζωή Ψαρρά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ