19 Απριλίου 2017

ΝΔ: Στον «αέρα» ο ΕΦΚΑ από λάθη και παραλείψεις του υπουργείου Εργασίας

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΚΦΑ και τις ολέθριες επιπτώσεις πράξεων και παραλείψεών της  στους ασφαλισμένους εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία.


«Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο ΕΦΚΑ είναι “στον αέρα” και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατεί να εφαρμόσει δικούς της νόμους και δικές της εγκυκλίους» επισημαίνει ο τομεάρχης Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Τονίζει δε ότι το χειρότερο, όμως, είναι η επιδεικτική και προκλητική αδιαφορία για τις ολέθριες επιπτώσεις των πράξεων και παραλείψεών της, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και το μαρτύριο σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Σε δήλωσή του με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για το λογισμικό για τον συμψηφισμό των εισφορών, ο κ. Βρούτσης, σημειώνει:

«Θυμήθηκαν ένα ολόκληρο χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4387/2016 και στο “παρά πέντε” της “προγραμματισμένης” έναρξης του συμψηφισμού των εισφορών - που με τόσα λάθη και διπλές εισφορές είχαν υπολογίσει στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015 - να προκηρύξουν διαγωνισμό!

Συγκεκριμένα, ο συμψηφισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί βάσει του εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015 με το εισόδημα του φορολογικού έτους 2016 έπρεπε - σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθ. 1/20-1-2017 - να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2017.

Με τον διαγωνισμό που προκηρύσσουν, στην καλύτερη περίπτωση, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2017. Με προφανή κίνδυνο να μην προλάβουν να γίνουν καθόλου συμψηφισμοί το 2017. Μια εξέλιξη, που θα έχει αντίκτυπο και στις εισφορές του 2018, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους και την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου.

Από τη μια, η μεθοδευμένη και “στημένη” κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και από την άλλη, ανοργανωσιά και ανευθυνότητα, με τους ασφαλισμένους να μην γνωρίζουν τι πληρώνουν, πότε πληρώνουν και γιατί πληρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, το “μάρμαρο” πληρώνουν ακριβά συνταξιούχοι και εργαζόμενοι».