12 Απριλίου 2017

Έφοδος στο σπίτι του προέδρου της ΑΕΠΙ – Εξελίξεις και στην ΜΕΤΡΟΝ

Έφοδο στο σπίτι του προέδρου της ΑΕΠΙ έκανε η οικονομική αστυνομία. Οι άνδρες της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκαν στο σπίτι του Πέτρου Ξανθόπουλου στην Εκάλη, όπου κατέσχεσαν έγγραφα.

Η οικονομική αστυνομία αναζητούσε από χθες το απόγευμα τόσο τον Πέτρο Ξανθόπουλο όσο και τον γιο του Δημήτρη, γενικό διευθυντή της ΑΕΠΙ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τους εντοπίσει ούτε στα σπίτια τους ούτε τηλεφωνικά, δεδομένου ότι τα τηλέφωνά τους ήταν απενεργοποιημένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», μέχρι στιγμής, στοιχειοθετούνται ήδη, τουλάχιστον δύο κακουργηματικές πράξεις από τις έξι που ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών.

Η έφοδος στο σπίτι του Π. Ξανθόπουλου δεν είναι η μόνη εξέλιξη στο επίμαχο ζήτημα.

Ραγδαίες οι εξελίξεις και στο Σύλλογο Συνθετών Στιχουργών «Μέτρον» όπου μετά τις χθεσινές παραιτήσεις του Φοίβου Δεληβοριά και του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, ακολούθησε μαζική αποχώρηση δημιουργών, αλλά και του Αντώνη Πλέσσα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΦΟΙΒΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΝ

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη του ΜΕΤΡΟΝ ότι υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου, καθώς και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο λόγος είναι ότι από την άνοιξη του 2016 και μετά, τα μέλη του ΔΣ Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος κινούνται ενάντια στη συλλογική βούληση του Σωματείου μας. Από τον Φλεβάρη του 2017, το ίδιο πράττει και το μέλος Γιώργος Ανδρέου.

Εξηγούμαι:

1. 1. Από την ίδρυση του Σωματείου, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ, κυρίως σε θέματα στρατηγικής αλλά και στόχων. Υπήρχε μία τάση πιο διεκδικητική, αυστηρή και πιεστική απέναντι στην ΑΕΠΙ (Ανδρέου, Δεληβοριάς, Καλαντζόπουλος, Πλέσσας) και υπήρχε μία άλλη τάση που υποστήριζε μια πιο ήπια προσέγγιση (Δρογώσης, Τασσόπουλος, Φάμελλος).

Μέχρι την άνοιξη του 2016 οι διαφωνίες αυτές έμεναν εντός του ΔΣ και όλοι υποστηρίζαμε προς τα έξω τις αποφάσεις της ΓΣ και της εκάστοτε πλειοψηφίας του ΔΣ. Ξαφνικά, από τον Μάρτιο του 2016 -και παρά τις διαφωνίες της πλειοψηφίας του ΔΣ-, τα μέλη Φάμελλος, Δρογώσης, Τασσόπουλος (μαζί ή ατομικά)

1α.συμμετείχαν σε επίσημες συναντήσεις των μετόχων της ΑΕΠΙ με στελέχη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας γραμμή αντίθετη απ’αυτήν του Σωματείου.

1β. συμμετείχαν –με πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ- σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά. Το 2ο νομοσχέδιο, μαζί με ένα-δυο θετικά πράγματα που ζητούσε έτσι κι αλλιώς το σύνολο των δημιουργών, περιείχε σημαντικές αλλαγές και αφαιρέσεις που θεωρήσαμε οι πλειοψηφούντες πως δεν είναι προς το συμφέρον μας, αλλά μόνο προς το συμφέρον των μετόχων της ΑΕΠΙ. Και διαμαρτυρηθήκαμε γι’αυτές δημοσίως.

2. Μετά το «πόρισμα-κόλαφος» της Εrnst & Υoung για την ΑΕΠΙ και την εισαγγελική έρευνα για έξι κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, η Γενική Συνέλευση του ΜΕΤΡΟΝ, στις 22/2/2017, κατά πλειοψηφία ζήτησε επισήμως από την Πολιτεία άμεση τοποθέτηση επιτρόπου τραπεζικού τύπου, ο οποίος θα διοικεί και θα ελέγχει την ΑΕΠΙ μετασχηματίζοντάς την σταδιακά σε οργανισμό ελεγχόμενο από δημιουργούς.

Η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης να διακοπεί κάθε επαφή με τους μετόχους της ΑΕΠΙ για την επόμενη μέρα, αφού οι προτάσεις και οι επιστολές τους κρίνονται πλέον ως αφερέγγυες.

Παρ’ όλ΄αυτά τα τρία μειοψηφούντα μέλη του ΔΣ, μαζί πλέον με τον Γιώργο Ανδρέου, συνέχισαν να κινούνται ανοιχτά (σε όλα τα θεσμικά ραντεβού και με δημόσιες επιστολές) ενάντια στην απόφαση της ΓΣ. Ζητούν και προωθούν την πρόταση που μειοψήφησε, με κάθε τρόπο. Δημοσίως δε, προσυπογράφουν την 1η επιστολή των 49 (αργότερα 125), που πάει κόντρα στις αποφάσεις του Σωματείου μας.

Τους παρακάλεσα είτε να συμμορφωθούν με την απόφαση της ΓΣ είτε να παραιτηθούν, έστω ένας από αυτούς ώστε να αναπληρωθεί από τον πρώτο αναπληρωματικό, τον Γιώργο Χατζιδάκι που ανήκει στην πλειοψηφική τάση της ΓΣ , ώστε η ΓΣ να εκφράζεται αυθεντικά και πλειοψηφικά και μες στο ΔΣ και να μπορούμε να προωθήσουμε ενωμένοι την πρόταση του Σωματείου μας.

Το αρνήθηκαν. Τους παρακάλεσα επίσης για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να μπορεί να διοικηθεί το ΜΕΤΡΟΝ και να εκφραστεί με ενιαία άποψη, αυτήν που θα θέλει η πλειοψηφία. Το αρνήθηκαν, επίσης.

Προσπάθησα να κρατήσω τις εσωτερικές ισορροπίες του προβλήματος εντός του ΔΣ, τώρα όμως δεν γίνεται άλλο να βλέπω το ΜΕΤΡΟΝ να χρησιμοποιείται δημοσίως και πολιτικά ως φορέας αντίθετος με αυτά που ψηφίζουν τα μέλη του.

Ξεκινήσαμε πολύ διαφορετικά, πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες και το θάρρος μας (και με προσωπική έκθεση) τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ, τη μείωση της προμήθειάς της από 37% σε 20 %, το Εποπτικό Συμβούλιο Δημιουργών, ένα σωρό νίκες για τους δημιουργούς που κάποτε ήταν αδιανόητες.

Αυτή τη στιγμή όμως το ΜΕΤΡΟΝ λειτουργεί αντιθεσμικά, αφού τα μέλη αυτά του ΔΣ αρνούνται να εκφράσουν και να υποστηρίξουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, τη στιγμή μάλιστα που την έχουν συνυπογράψει και 450 δημιουργοί.

Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το ΜΕΤΡΟΝ μπορεί υπό την παρούσα συγκυρία να υπερασπιστεί το συμφέρον των δημιουργών όπως αυτό έχει εκφραστεί από την πλειοψηφία της ΓΣ και την επιστολή των 450 και γι’αυτό παραιτούμαι.

Και για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ποτέ δεν πίστεψα ούτε πιστεύω ότι οι συνάδελφοι με τους οποίους διαφωνώ, επεδίωκαν ή επιδιώκουν τα συμφέροντα της ΑΕΠΙ ή των μετόχων, αντιθέτως και εκείνοι τις ίδιες αγωνίες με εμάς μοιράζονται. Δυστυχώς, όμως, εκτιμώ ότι με τις ενέργειες τους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αποτελέσματα που εξυπηρετούν την ΑΕΠΙ. Εξ ου και η τόσο ριζική μεταξύ μας διαφωνία.

Εύχομαι καλή τύχη και καλή συνέχεια σε όλους.

Φοίβος Δεληβοριάς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ «ΜΕΤΡΟΝ»

Με αυτή μου την επιστολή δηλώνω παραίτηση από την θέση του αντιπροέδρου και του μέλους του ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ. Aιτία είναι ότι η παρούσα πλειοψηφία του ΔΣ (Φάμελλος, Τασσόπουλος Δρογώσης, Ανδρέου) είναι σε δυσαρμονία με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 22/2/2017. Παραβιάζεται και καταστρατηγείται η βούληση της πλειοψηφίας.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον θα ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια συνέχισης συνεργασίας με πρόσωπα με τα οποία διαπιστώνω αγεφύρωτες πολιτικές διαφωνίες. Σαν ιδρυτικό μέλος έδωσα, τα τελευταία 5 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου για μία επόμενη μέρα, με δίκαιη και διαφανή Συλλογική Διαχείριση.

Πολλές φορές πίστευα ότι ματαιοπονώ, ότι “σπρώχνω τοίχους”. Υπήρξε όμως ένα απόγευμα που γύρισε τα πάντα. Η συνάντηση του “Μ” στο ΥΠΠΟ με τον Ν. Ξυδάκη το 2015. Πείστηκε και έδωσε εντολή να γίνει ο έλεγχος της “Ernst & Young”. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος και μόνο, δικαιώνει τον λόγο ίδρυσης του “Μ”. Για πρώτη φορά έχουμε απτές αποδείξεις με στοιχεία πως η ΑΕΠΙ δεν διαχειρίζεται αλλά λυμαίνεται τα πνευματικά μας δικαιώματα κι αυτό συνέβη για έναν και μόνο λόγο – γιατί επιμέναμε να ρωτάμε.

Όλα αυτά τα χρόνια από τη μία υπήρχε ένα εσωτερικό μέτωπο που μας έβαζε φρένο λέγοντας “μη ρωτάτε, μη σκαλίζετε…” κι από την άλλη συνάδελφοι σε θεσμικό ρόλο που επέλεγαν με την σιωπή τους να νομιμοποιούν μία απαράδεκτη διαχείριση μέσω ηθελημένης άγνοιας. Στο κείμενο παραίτησης του ο Φοίβος Δεληβοριάς περιγράφει με ακρίβεια τις αυτόνομες και μυστικές κινήσεις το καλοκαίρι του 2016 των μελών του ΔΣ Φάμελλου, Τασσόπουλου και Δρογώση. Κινήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την 2η εκδοχή του Νομοσχεδίου Μπαλτά (Σεπ. 2016) με πλήθος φωτογραφικές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ. Μετά το πόρισμα της Ε & Υ στην Γ.Σ. το ΜΕΤΡΟΝ πήρε απόφαση, να διακόψει επαφές με τους μετόχους, να ζητήσει επιβολή επιτρόπου και τον μετασχηματισμό της ΑΕΠΙ σε αυτοδιαχειριζόμενο ΟΣΔ.

Ο Γιώργος Ανδρέου ακολούθησε την έως τότε μειοψηφία στο ΔΣ και οι συσχετισμοί ανετράπησαν. Ακολούθησε με το πρόσχημα μιάς πότε θεσμικής και πότε προσωπικής έκφρασης, επαμφοτερίζουσας στάσης η συμμετοχή, των 4 του ΔΣ, στην επιστολή των 125. Δηλώσεις αντίθετες με την βούληση της πλειοψηφίας του Μ και της επιστολής των 450+ σε δημόσιες τοποθετήσεις στην ΕΠΕΚΕ. Εν περιλήψει αυτή είναι η διαπίστωση, μιάς άγονης φθοράς με συναδέλφους με τους οποίους αδυνατώ πλέον να συμφωνήσω. Σε αυτήν την δίνη οφείλω να επισημάνω ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και όχι πάντα ευδιάκριτοι. Υπάρχει ο κίνδυνος κατάληψης της ΑΕΠΙ από ξένους ΟΣΔ μέσω της μετοχοποίησης του χρέους. Υπάρχει ο κίνδυνος σύστασης ΑΟΔ από διαχειριστές μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων.

Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, αλλά δεν είναι λόγοι αυτοί για να επιτρέψει κανείς την συνέχιση αυτής της προσβολής στην έννοια της Συλλογικής Διαχείρισης που λέγεται ΑΕΠΙ. Με την παραίτηση μου ελπίζω να διευκολύνω όλες τις πλευρές να ενεργήσουν χωρίς βαρίδια ή φορτία για το κοινό καλό. Δηλώνω, όπως έχω ξαναπεί, ότι μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου δεν επιθυμώ να παίξω κανέναν θεσμικό ρόλο σε όργανα Συλλογικής Διαχείρησης. Ένας κύκλος έκλεισε. Θα ξανασυναντηθούμε.

Εύχομαι Υγεία και Τύχη σε όλους. Καλή Ανάσταση,

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος