12 Απριλίου 2017

Ήθελαν νεκρούς στο Ντόρτμουντ: Προσχεδιασμένη επίθεση-Βρήκαν σημείωμα με ανάληψη ευθύνης

-Τρεις εκρήξεις δίπλα από το λεωφορείο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ σημειώθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, λίγο πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση με τη Μονακό, για το Champions League
-Σοκαρισμένοι Μέρκελ και Σουλτς
-Παπασταθόπουλος: Είμαι φοβισμένος και σοκαρισμένος
-«Όλη η ομάδα είναι σε σοκ» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ

Το λεωφορείο που μετέφερε την γερμανική αποστολή είχε διανύσει μία απόσταση 10 χιλιομέτρων στη διαδρομή του για το γήπεδο, πριν σημειωθούν οι εκρήξεις, στην οδό Wittbräucker.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου. Από τα θραύσματα τραυματίστηκε ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η αστυνομία, σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια αρχή (UEFA), εξέτασε ευθύς εξ αρχής το ενδεχόμενο να αναβληθεί ο αγώνας, καθώς οι ποδοσφαιριστές της γερμανικής ομάδας ήταν σοκαρισμένοι.


Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την αναχώρηση της αποστολής για τον αγώνα, ενώ, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον κόσμο στο γήπεδο.

Άνθρωποι της Μπορούσια δήλωσαν ότι λίγη ώρα πριν την κανονική έναρξη του αγώνα (21:45), θα γνωρίζουν αν θα διεξαχθεί ή όχι το ματς και αν ναι, με πόση ώρα καθυστέρηση.

Ως πιθανότερο ενδεχόμενο έδιναν τη διεξαγωγή του αγώνα με καθυστέρηση μισής ώρας, καθώς, όπως τόνισε ένας παράγοντας, δεν επιθυμούν να ηττηθούν από την τρομοκρατία οποιασδήποτε μορφής.

Παρόλα αυτά, οι αρχές ασφαλείας αποφάσισαν να αναβληθεί ο αγώνας με τη Μονακό για αύριο, δύο ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα (19:45 ώρα Ελλάδος).

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, διεξάγεται έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη και αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή κάτι άλλο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το λεωφορείο υπέστη ζημιές σε δύο τζάμια, τα οποία θρυμματίστηκαν.

Μία πληροφορία, η οποία δεν έχει διασταυρωθεί από επίσημες πηγές, ανέφερε πως οι εκρήξεις προήλθαν από παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ, η αστυνομία ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικά, δίχως να διευκρινίζουν την προέλευσή τους ή με ποιον τρόπο. Η αστυνομία εργάζεται πάνω στην υπόθεση ότι χρησιμοποιήθηκε «ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός», όπως ανακοίνωσε, ενώ χαρακτηρίζει την επίθεση προσχεδιασμένη και στοχευμένη, προκειμένου να πλήξει τη γερμανική ομάδα. Το γερμανικό Μέσο επικαλέστηκε πληροφορίες μέσα από την αστυνομία.

"Θα δουλεύουμε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να ανακαλύψουμε ποιος είναι πίσω από αυτήν την επίθεση. Όλοι οι αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί στο Ντόρτμουντ. Οι τρεις εκρήξεις συνέβησαν ακριβώς τη στιγμή που το λεωφορείο πέρασε από το σημείο. Φαίνεται πως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί φτιάχτηκαν από κάποιον πολύ έμπειρο. Πιθανότατα χρησιμοποίησαν κάποιο κινητό τηλέφωνο ή τηλεχειριστήριο για πόρτα γκαράζ", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, γνωστοποιώντας επίσης πως βρέθηκε ένα σημείωμα με την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, το οποίο εξετάζεται.

Δείτε βίντεο από την αντίδραση των οπαδών της Μπορούσια Ντόρτμουντ ακριβώς τη στιγμή που ενημερώθηκαν για την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας τους...


Εκπληκτική ήταν η αντίδραση των οπαδών της γερμανικής ομάδας όταν ανακοινώθηκε το περιστατικό και η αναβολή του αγώνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν ρυθμικά με όλη τους τη δύναμη «Ντόρτμουντ, Ντόρτμουντ», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλον τον κόσμο.


Παπασταθόπουλος: Είμαι φοβισμένος και σοκαρισμένος

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται όλοι οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο πούλμαν της ομάδας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Έλληνας διεθνής, Σωκράτης Παπασταθόπουλος.«Είμαστε καλά στην υγεία μας σωματικά, αλλά όχι ψυχολογικά», υποστήριξε ο Παπασταθόπουλος σε δήλωση του στον OTE SPORT λίγα λεπτά μετά το περιστατικό που συνέβη όταν η ομάδα ήταν καθ' οδόν για το γήπεδο της, όπου θα διεξαγόταν η αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό.

«Είμαστε φοβισμένοι και σοκαρισμένοι. Είναι δύσκολη η κατάσταση», συμπλήρωσε ο αμυντικός της Μπορούσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είπε στην οικογένειά του ότι η ομάδα ουσιαστικά σώθηκε από τα διπλά τζάμια ασφαλείας που είχε το λεωφορείο.

«Όλη η ομάδα είναι σε σοκ» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ


Ο γερμανικός σύλλογος ευχαρίστησε τους φίλους της Μονακό, που τραγουδούσαν «Ντόρτμουντ! Ντόρτμουντ!» μετά την αναβολή«Όλη η ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ»: Αυτό δήλωσε, λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, καθώς η αποστολή μετέβαινε στο γήπεδο, για τον αγώνα με την Μονακό για τα προημιτελικά του Champions League, ο διευθύνων σύμβουλος των Γερμανών, Χανς Γιόακιμ Βάτζκε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόακιμ Βάτζκε (κέντρο)


Και συνέχισε: «Δεν θα βγάλουμε αυτές τις εικόνες από το μυαλό μας. Ελπίζω η ομάδα να μπορεί να αγωνιστεί» (σ.σ. οι δηλώσεις του έγιναν πριν η UEFA ανακοινώσει την αναβολή της αναμέτρησης για τις 19:45 την Μεγάλη Τετάρτη).

Ο γερμανικός σύλλογος, την ίδια ώρα, ευχαρίστησε τους φίλους της Μονακό που βρίσκονταν στο Βεστφάλεν, καθώς, όταν έγινε γνωστή η αναβολή της αναμέτρησης, τραγουδούσαν «Ντόρτμουντ! Ντόρτμουντ!», δείχνοντας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «υπομονή και κατανόηση».






Σοκαρισμένοι Μέρκελ και Σουλτς
Το σοκ τους για την επίθεση που δέχθηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο γήπεδο για την αναμέτρηση του Champions League με τη Μονακό και τη συμπαράστασή τους στον γερμανικό σύλλογο και τον τραυματία Μαρκ Μπάρτρα, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υποψήφιος για τη γερμανική προεδρία και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον 26χρονο Ισπανό ποδοσφαιριστή και εξήρε την κίνηση συμπαράστασης των οπαδών της Μονακό. «Καλή ανάρρωση Μαρκ Μπάτρα. Σπουδαία κίνηση από τους οπαδούς της Μονακό. Απόψε στεκόμαστε όλοι στο πλάι της Ντόρτμουντ» έγραψε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο twitter.


Ο Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση και δήλωσε τη συμπαράστασή του στους παίκτες.